Закували у кайданки та вибили передні зуби: на Черкащині п’ятьох правоохоронців підозрюють у катуваннях

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Черкаській області про підозру у катуваннях повідомили п’ятьом правоохоронцям.

Про це повідомили у Офісу генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

У лютому поточного року у місті Городище до лікарні за допомогою звернувся чоловік із численними тілесними ушкодженнями. Він розповів, що напередодні його побили працівники поліції, які привезли його до відділу для перевірки на причетність до крадіжки та шахрайства.

За даними слідства, упродовж декількох годин чоловіка били, вдягнутого у кайданки, руками та ногами по голові, обличчю та тулубу, вибивши чотири передніх зуби. Таким чином правоохоронці намагались отримати від нього зізнання. 

Спочатку за цим фактом повідомили про підозру двом дільничним інспекторам відділу. Обидвох відправили під варту. Однак під час розслідування виявилось, що до катувань, ймовірно, причетні ще троє: начальник та двоє співробітників відділку.

Одному з оперативників та начальнику повідомили про підозру у катуванні та затриманні особи із подальшою відмовою визнати факт затримання. Іншому ж правоохоронцю, який безпосередньо не брав участі у катуванні, однак знищував сліди його вчинення – за фактом приховування злочину. За цією ж статтею підозру також вручили начальнику відділу. 

Наразі вирішується питання про обрання всім трьом запобіжних заходів.

Нагадаємо, що більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто

За останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. Минулого року за скоєння злочинів звільнили 142 поліцейських. 

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter