Законопроєкт про медичний канабіс депутати розглянуть на найближчому засіданні Верховної Ради

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Депутати Верховної Ради планують розглянути на найближчому засіданні законопроєкт про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. 

Про це розповів нардеп Ярослав Железняк

Фото: Ian Miller / іAdobe Stock

Напередодні із закликом легалізувати медичний канабіс із трибуни парламенту виступав президент Володимир Зеленський. Він нагадав, що відповідне рішення має допомогти “українкам та українцям не терпіти біль, стрес та травми війни”. 

За словами Железняка, досі не зрозуміло, яку підтримку серед парламентарів має відповідний законопроєкт. 

“З голосами поки ризиково. Тому завжди можна написати своєму народному депутату, наприклад, з округу і попросити підтримати ініціативу. Мені можете не писати, я давно за. Навіть готовий голосувати за значно ліберальніший підхід”, – каже депутат. 

Верховна Рада безрезультатно намагалася легалізувати медичний канабіс у 2021 році. Тоді нардепи провалили голосування навіть попри заклики МОЗ, низки громадських діячів та активістів. Легалізацій вимагала серед інших і мати чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії Вікторія Мостовенко. Через чинну заборону вона змушена шукати шляхи, щоб купувати для доньки олію на основі медичного канабісу, дозволену в 60 країнах світу, але не в Україні. 

Нагадаємо, що цьогоріч в Ірпені суд оштрафував чоловіка з інвалідністю, який вирощував канабіс для знеболення. 

Це не перша подібна справа, однак у деяких вдається домогтися виправдального вироку. 

Організація Об’єднаних Націй вилучила медичну марихуану зі списку небезпечних наркотичних засобів.

 Фотографія обкладинки: luckyneon.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter