В Ірпені суд оштрафував чоловіка з інвалідністю, який вирощував канабіс для знеболення

Дата: 02 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Ірпінський міський суд оштрафував переселенця з Донеччини Віктора Ручка за вирощування конопель. Чоловік має ниркову недостатність і вирощував рослини для власного використання, аби полегшити біль, якого завдає хвороба.

Про це пише видання “Ґрати”.

Віктор Ручко. Фото: “Ґрати”

45-річний Віктор Ручко з дитинства страждає на невиліковну хворобу — полікістоз нирок. Він інвалід першої групи. Щоб знизити високий тиск та зменшити нестерпний біль, він приймає канабіс. Коноплі Віктор вирощував в теплицях у себе на подвір’ї.

За його словами, завдяки канабісу він жив повним життям, попри хворобу. Вивчився на економіста, став підприємцем — займався продажем сільгосптехніки.

6 червня 2019 року поліцейські прийшли до його будинку у дачному селищі Романівка на околиці Ірпеня з обшуком і виявили 27 кущів конопель. Всі рослини вирвали з теплиці та відправили на експертизу.

Згодом слідчий оголосив Ручку підозру в незаконному вирощуванні конопель, за яке законом передбачено обмеження волі терміном до трьох років.

Через три місяці слідчий знову приїхав до Віктора і запропонував укласти угоду: Ручко визнає вину, а натомість отримує мінімальне покарання — штраф 1700 гривень. Але Віктор відмовився визнавати провину і заявив, що вирощувати коноплі для лікування — це не злочин. Він вирішив на прикладі своєї справи привернути увагу до проблеми заборони медичного канабісу в Україні.

Лікарська марихуана легальна у 50 країнах світу й активно використовується там для лікування симптомів епілепсії, ВІЛ, посттравматичного синдрому, онкології та багатьох інших хвороб. В Україні ж коноплі не можна використовувати в тому числі в медицині та фармакології. 

Ручко звернувся за допомогою до організації “Марш свободи”, яка виступає за легалізацію лікарських конопель. Вони підшукали йому адвоката і розповіли про його справу у соцмережах та медіа.

Суд тривав три роки. Ручко запрошував до суду нейрофізіолога з Інституту фізіології імені Богомольця Дмитра Ісаєва, який працював в Об’єднаних Арабських Еміратах і вивчав там вплив канабісу на організм. Вчений підтвердив, що канабіс — це єдине знеболювальне, що підходить Віктору.

За той час, поки тривав суд, у Віктора загострилася хвороба — нирки відмовляли й працювали лише на 10 відсотків. З 2019 року тричі на тиждень йому доводиться проходити в лікарні діаліз — процедуру штучного очищення крові. Чоловік пережив масовані російські обстріли свого дачного селища і важку операцію з видалення нирки. Зараз він стоїть у черзі на трансплантацію. Через проблеми зі здоров’ям він більше не може працювати, йому доводиться жити на невелику допомогу по інвалідності.

Адвокат чоловіка Олександр Куликов просив виправдати Ручка через малозначність його порушення. За Кримінально-процесуальним законодавством, це означає, що в діях були формальні ознаки злочину, але вони не є небезпечними для суспільства і нікому не зашкодили. Адвокат наполягав, що це повністю підпадає під випадок Ручка.

30 березня суд усе ж визнав його винним, але врахував хворобу й обмежився мінімальним штрафом у 1700 гривень.

Адвокат назвав вирок “найкращим із можливих обвинувальних“, але все одно має намір подати апеляцію.

Нагадаємо, що на початку червня 2022 року Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт, що регулює обіг конопель у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, щоб розширити доступ пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих унаслідок війни.

Торік Верховна Рада безрезультатно намагалася легалізувати медичний канабіс. За підрахунками авторів законопроєкту, який відправили на доопрацювання, на легалізацію медичних конопель в Україні чекає 2 мільйони пацієнтів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter