Закарпатцю загрожує до п’яти років в’язниці за заклики до зміни кордону в соцмережах

Дата: 05 Січня 2021
A+ A- Підписатися

На Закарпатті слідчі СБУ повідомили про підозру місцевому жителю, який у соцмережах закликав до зміни державного кордону. 

Про це повідомили в пресслужбі відомства. 

Мешканець міста Берегово, як розповіли правоохоронці, створив низку акаунтів у соціальних мережах, через які агітував людей підтримати відділення Закарпатської області від України. 

Наявність сепаратистських закликів у дописах чоловіка підтвердила лінгвістична експертиза, яку фахівці провели за поданням СБУ. Чоловіку повідомили про підозру за статтею “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України” та розв’язують питання щодо міри запобіжного заходу. За заклики до зміни держкордону він може отримати від трьох до п’яти років в’язниці з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, що, згідно з дослідженням “Платформи прав людини”, з 2014 до 2018 року українські суди ухвалили понад сотню вироків за дії в інтернеті, які, на думку суддів, могли загрожувати державі. Найбільше їх ухвалювали стосовно висловлювань, які зачіпають національну безпеку.

На відміну від Росії, де влада переслідує громадян, зокрема, за образи президента Володимира Путіна, в Україні немає спеціального регулювання активностей користувачів, а тому українські правоохоронці відкривають провадження за статтями, що передбачають покарання за публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, до захоплення державної влади, а також до зміни меж території або державного кордону України.

Наприкінці минулого року на Черкащині правоохоронці почали переслідувати вчителя-пенсіонера за нібито “повалення влади” через репост картинки у фейсбуку, який він зробив три роки тому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter