Як в Україні судять за дописи у “ВКонтакте” та “Одноклассниках” – експерти

Дата: 20 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Цього року в більшості випадків розгляди кримінальних проваджень щодо діяльності в інтернеті закінчувались угодою про визнання провини з прокурором, яку затверджує суд.

Таких висновків дійшли експерти проекту “Інтернет Свобода” в моніторингу порушень цифрових прав в Україні за 2018 рік.

Експерти зазначили, що національні суди продовжують ухвалювати вироки щодо висловлювань у соцмережах, але, на відміну від Росії, в Україні немає спеціального регулювання активностей користувачів в інтернеті та соціальних мережах, а тому українські правоохоронці відкривають провадження за статтями, що передбачають покарання за публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, до захоплення державної влади, а також до зміни меж території або державного кордону України. Проте, за словами експертів, за аналізований період відсутні справи щодо зловживання свободою вираження поглядів в інтернеті за ст. 161 КК України, що передбачає відповідальність за розпалювання ворожнечі.

“В рамках пошуку в Єдиному реєстрі судових рішень вдалося віднайти 12 вироків щодо інтернету. Разом з тим варто відзначити, що СБУ повідомляла про затримання більш як 100 користувачів інтернету за 2017 рік. Це може свідчити, що значна кількість проваджень ще не дійшли до судової стадії або ж були закриті, незважаючи на застосування правоохоронними органами запобіжних заходів”, – йдеться в доповіді.

Експерти також визначили основні тенденції, пов’язані з розглядом справ щодо висловлювань в інтернеті. Так, пост або коментар, за який присуджують вирок, зазвичай зроблений у російській соціальній мережі “ВКонтакте” або “Одноклассники”, заклики стосуються підтримки так званих “ДНР” та “ЛНР”, а також тематики приєднання південно-східної України до території Росії, а в більшості випадків кримінальне провадження закінчується угодою про визнання провини з прокурором, яку затверджує суд.

“Якщо особа не визнає вини, суд визначає покарання до п’яти років позбавлення волі, але зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на строк від одного до трьох років. Справжні строки ув’язнення призначаються судом у випадках, коли особа вчиняє злочин повторно – тобто засудження за розповсюдження шкідливих закликів є не першим для засудженого. У трьох вироках осіб засуджено за пости, які вони зробили у “ВКонтакте”, вже після блокування цієї соцмережі указом президента України у травні 2017 року. Це може означати незначну ефективність накладених санкцій”, – підкреслюють монітори.

Українські суди також не дають оцінку, наскільки поширювався пост, що став предметом вироку. Судді зазначають, що інтернет варто розглядати як засіб масової інформації, або ж те, що “доступ до [матеріалів] має необмежене коло користувачів соцмережі”.

“У одній зі справ суд вказав, що “станом на 26.09.2017 в розділі “Друзі” сторінки (акаунта) ОСОБА_1 у соцмережі “ВКонтакте” були наявні 32 користувачі, а в розділі “Підписники” – 15 користувачів “ВКонтакте”. У цьому випадку автору публікацій присудили покарання у розмірі п’яти років позбавлення волі з випробувальним строком у три роки. Це можна вважати надто жорстким покаранням, незважаючи на відсутність відбуття покарання”, – вважають експерти.

Також вони зазначили, що у своєму серпневому рішенні у справі “Сава Терентьєв проти Росії” ЄСПЛ висловився, що “потенційний вплив висловлювання, зробленого онлайн для незначної кількості читачів, є відмінним від впливу висловлювання, опублікованого на мейнстрімних або часто відвідуваних веб-сторінках”.

“З огляду на цей висновок Європейського суду з прав людини національним судам в Україні слід ретельно оцінювати вплив розповсюдження інформації з кожного акаунта в кожному судовому випадку”, – рекомендують аналітики.

Нагадаємо, що в травні 2017 року Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких “Аерофлот”, соцмережі “ВКонтакте” і “Одноклассники”, компанія “Яндекс”, а також низка медіаресурсів. Незважаючи на це, кожен третій українець продовжує користуватися “ВКонтакте”.

Нещодавно міжнародна правозахисна організація Freedom House оприлюднила висновки моніторингу свободи слова у мережі в Україні за період з 1 червня 2017 року до 31 травня 2018 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter