Задля успіху перехідного правосуддя в Україні потрібна судова реформа – правозахисниця

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Виконуючи Нацстратегію з деокупації та реінтеграції Криму, державі необхідно подолати загальноукраїнський виклик, зокрема відновлення довіри громадян до суддів.

Про це повідомила голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник під час онлайн-обговорення “Гуманітарні аспекти “Кримської стратегії”, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Останні протести на Банковій нам показують, що критичним зараз є питання правосуддя в Україні. Не можна говорити про перехідне правосуддя, наприклад про притягнення до відповідальності тих, хто скоїв злочини в Криму, відірвавши це від загальних процесів, які зараз відбуваються в країні. Зрозуміло, що загалом важливе реформування України, особливо в частині правосуддя”, – сказала Ольга Скрипник.

Нагадаємо, перехідне правосуддя – всесвітньо відомої політико-правової концепції transitional justice. Цю концепцію використовують у кожній державі, яка переходить зі стану конфлікту та окупації до стану миру.  Вона передбачає комплекс заходів подолання наслідків війни та окупації і встановлює запобіжники, які унеможливлять повторення конфліктів.

Концепція передбачає чотири головні складові:

  • кримінальне судочинство – покарання винних за найтяжкіші злочини;
  • констатацію істини – документування порушення прав людини;
  • відшкодування збитків жертвам, відновлення порушених прав постраждалих під час війни;
  • інституційні реформи судової та правоохоронної системи, сектору безпеку, а також перевірка держслужбовців на співпрацю з бойовиками.

Як показує соціологія, судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%).

Нещодавно Верховна Рада попри критику фахівців проголосувала за проєкт, що віддає Вищій раді правосуддя контроль за добором членів ВККС – органу, відповідального за добір нових та переатестацію старих суддів, який не працює в Україні вже понад рік. 

Як відомо, члени Вищої ради правосуддя часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Члени ради відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter