Рада проголосувала за проєкт, що віддає Вищій раді правосуддя контроль за добором членів ВККС

Дата: 03 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу розкритикований експертами законопроєкт щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, за добором членів якої стежитиме одіозна Вища рада правосуддя. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Понад рік в Україні не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. 

Ухвалений законопроєкт №3711-д подала на розгляд парламенту група депутатів. Документ є доопрацьованою версією законопроєкту президента Володимира Зеленського, який розкритикувала Венеційська комісія. 

Згідно з новим законопроєктом, Конкурсна комісія з доброчесності, до якої мають увійти міжнародні експерти, оцінюватиме тільки добропорядність кандидатів до ВККС, однак їхній професійний рівень оцінюватимуть члени Вищої ради правосуддя. Вона й ухвалюватиме остаточні рішення щодо призначень до ВККС. Усіх 16 членів ВККС призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.

Ухвалення документа розкритикував голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

“Замість судової реформи вони (депутати. – Ред.) запустили створення ручної Вищої кваліфкомісії суддів і призначення 2000 нових суддів, підконтрольних Вовку і Портнову”,написав він на сторінці у фейсбуку. 

Окремо Жернаков наголосив, що голова профільного комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін збрехав з трибуни парламенту про те, що в ухваленому документі врахували рекомендації міжнародних партнерів.

“Депутати повністю проігнорували заклики громадськості, Венеційської комісії, ЄС та Великої сімки”, – підсумував він. 

Нагадаємо, що члени Вищої ради правосуддя часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Члени ради відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Фотографія обкладинки: Kyiv Post 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter