За застосування сили до затриманого на тогорічному ХарківПрайді судитимуть поліцейського

Дата: 22 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт щодо патрульного поліції, який, імовірно, неправомірно застосував силу до затриманого під час проведення тогорічного ХарківПрайду.

Про це повідомили у відомстві. 

Поліцейський б`є людину на вулиці Римарській

АПД: Поліцейському оголошено підозру.Дякуємо усім, хто поширював матеріали з нашої сторінки та робив цю справу гучною. Спостерігачі OZON продовжуватимуть слідкувати за справою та інформувати про її результати.Посилання на новину про оголошення підозри: https://www.facebook.com/OZON.monitoring/photos/a.1375469319373219/2508417329411740/?type=3&theater⚡️⚡️⚡️ Харківська поліція відмовилася проводити службове розслідування щодо побиття затриманого, оскільки «не змогла встановити» свого співробітника.Під час моніторингу подій після Харків Прайд Маршу 15 вересня нашими спостерігачами був зафіксований випадок незаконного застосування фізичної сили з боку працівника поліції. Затримуючи особу на вулиці Римарській 15 разом з іншими правоохоронцями поліцейський без розрізнювальних знаків, як видно на відеозаписі, став ногою на одну ногу затриманого, а іншою здійснив удар трохи вище коліна. На відео видно, що затримана особа не чинить спротиву, а навпаки лежить та руками прикриває голову, що свідчить, на нашу думку, про перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу.4 жовтня координаторка групи "ОЗОН" Любов Галан та провідний експерт Харьковский институт социальных исследований Andrew Chernousov провели робочу зустріч із начальником УПД Поліція Харківської області області та керівником групи поліції діалогу, представивши наш звіт за моніторингом та рекомендації для співробітників. У звіті, серед іншого, був зафіксований описаний раніше інцидент. Після зустрічі ми звернулися до ГУНП у Харківській області з вимогою провести службове розслідування цього епізоду і дати правову оцінку діям співробітника поліції.? Через місяць ми отримали відповідь, в якому управління превентивної діяльності при ГУНП у Харківській області повідомляє, що провести службове розслідування неможливо, оскільки не вдалося розпізнати співробітника поліції, який зафіксований на відеозаписі.‼️ Ми стурбовані таким результатом розгляду нашого звернення і тим, що такі дії спричиняють до посилення безкарності за злочини серед правоохоронців. Це у свою чергу підриває довіру населення до Національна поліція України та не сприяє конструктивному діалогу з громадськістю, яка зацікавлена у підвищенні стандартів роботи поліції.Правозахисна організація Center for Civil Liberties / Центр Громадянських Свобод зараз приймає рішення щодо подальших кроків для подолання безкарності, зокрема з приводу цього інциденту.

Опубліковано Ozon/Озон – громадське спостереження Вівторок, 5 листопада 2019 р.

На початку вересня минулого року монітори організації “Озон” зафіксували факт перевищення службових повноважень під час затримання людей у Харкові. Тоді після проведення ХарківПрайду поліція зупиняла радикально налаштованих молодиків, які нападали на учасників ходи.  

На відео, яке поширили монітори, видно, як поліцейський без розпізнавальних знаків став однією ногою на ногу затриманого, а іншою завдав ударів йому трохи вище коліна. Водночас затриманий не чинив спротиву, а, навпаки, лежав та руками прикривав голову.

Одразу після інциденту поліція в Харкові заявляла, що не може покарати свого співробітника, адже понад місяць у відомстві не могли впізнати свого працівника на відео. Згодом теруправління Державного бюро розслідувань у Полтаві не могло знайти підстав для відкриття провадження проти поліцейського, який перевищив повноваження. Водночас Генпрокуратура і ДБР уже розслідували це провадження

Наразі в Офісі генпрокурора наголосили, що обвинувальний акт до суду скерували за фактом перевищення службових повноважень з боку правоохоронця, яке супроводжувалося насильством. У разі доведення провини патрульному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter