Парадокс ДБР: у відомстві відмовлялись відкрити провадження, яке бюро вже розслідує

Дата: 03 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У територіальному управлінні Державного бюро розслідування в Полтаві не знайшли підстав відкривати провадження проти поліцейського, який перевищив повноваження і бив затриманого, в той час як Генпрокуратура і ДБР вже розслідували це провадження. 

Про це повідомляє ініціатива ОЗОН, яка зверталась до згаданих органів із заявою про правопорушення. 

Так, в ОЗОНі нагадали, що монітори ініціативи і Учасники “ОЗОН” здійснюють об’єктивний, неупереджений моніторинг мирних зібрань та судових процесів. зафіксували  на відео факт перевищення службових повноважень під час затримання людей у Харкові на початку вересня минулого року. На відео видно, як поліцейський без розпізнавальних знаків став однією ногою на ногу затриманого, а іншою завдав удари затриманому трохи вище коліна. При цьому затриманий не чинив спротиву, а навпаки лежав та руками прикривав голову. Цей інцидент стався в день проведення ходи ХарківПрайд, коли в місті було посилено заходи безпеки і відбувалися затримання.

Поліцейський б`є людину на вулиці Римарській

⚡️⚡️⚡️ Харківська поліція відмовилася проводити службове розслідування щодо побиття затриманого, оскільки «не змогла встановити» свого співробітника.Під час моніторингу подій після Харків Прайд Маршу 15 вересня нашими спостерігачами був зафіксований випадок незаконного застосування фізичної сили з боку працівника поліції. Затримуючи особу на вулиці Римарській 15 разом з іншими правоохоронцями поліцейський без розрізнювальних знаків, як видно на відеозаписі, став ногою на одну ногу затриманого, а іншою здійснив удар трохи вище коліна. На відео видно, що затримана особа не чинить спротиву, а навпаки лежить та руками прикриває голову, що свідчить, на нашу думку, про перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу.4 жовтня координаторка групи "ОЗОН" Любов Галан та провідний експерт Харьковский институт социальных исследований Andrew Chernousov провели робочу зустріч із начальником УПД Поліція Харківської області області та керівником групи поліції діалогу, представивши наш звіт за моніторингом та рекомендації для співробітників. У звіті, серед іншого, був зафіксований описаний раніше інцидент. Після зустрічі ми звернулися до ГУНП у Харківській області з вимогою провести службове розслідування цього епізоду і дати правову оцінку діям співробітника поліції.? Через місяць ми отримали відповідь, в якому управління превентивної діяльності при ГУНП у Харківській області повідомляє, що провести службове розслідування неможливо, оскільки не вдалося розпізнати співробітника поліції, який зафіксований на відеозаписі.‼️ Ми стурбовані таким результатом розгляду нашого звернення і тим, що такі дії спричиняють до посилення безкарності за злочини серед правоохоронців. Це у свою чергу підриває довіру населення до Національна поліція України та не сприяє конструктивному діалогу з громадськістю, яка зацікавлена у підвищенні стандартів роботи поліції.Правозахисна організація Center for Civil Liberties / Центр Громадянських Свобод зараз приймає рішення щодо подальших кроків для подолання безкарності, зокрема з приводу цього інциденту.

Опубліковано Ozon/Озон – громадське спостереження Вівторок, 5 листопада 2019 р.

Представники ініціативи передали ці матеріали управлінню поліції у Харківській області з метою проведення перевірки, після чого опублікували його у відритому доступі. Незабаром поліція повідомила, що не визначила на відео власного співробітника, і не знає, хто зображений на кадрах.

Тоді активісти звернулись до ДБР та Генеральної прокуратури з вимогою почати розслідування правопорушення. І у листопаді 2019 року за ініціативи департаменту з розслідування тортур у Офісі генерального прокурора було відкрито провадження за згаданим інцидентом як в ГПУ, так і в ДБР. 

Факт розслідування підтвердив очільник департаменту з розслідування тортур в ОГП Юрій Бєлоусов.

“Разом з ДБР ми проводимо всі необхідні слідчі та процесуальні дії – тримаємо цю справу на контролі”, – розповів він у коментарі ZMINA.

Водночас днями ОЗОН отримав відповідь на своє минулорічне звернення від теруправління ДБР у Полтаві. 

У відповіді, підписаній 2 грудня начальником управління Олександром Глуховерею, йдеться про те, що “об’єктивних даних” для відкриття провадження в заяві не викладено і справу не буде внесено ЄРДР.

При цьому, за словами активістів, станом на 2 грудня 2019 року (майже місяць з часу відкриття провадження) слідчі ДБР вже почали виконання своїх обов’язків із розслідування цієї справи.

“Правозахисники прикро здивовані цим “парадоксом” та відповіддю новоствореного органу, діяльність якого покликана запобігати, виявляти, припиняти, розкривати і розслідувати злочини, що вчинили правоохоронці”, – зазначили активісти. 

Вони мають намір надіслати відповідний лист про цю ситуацію до керівництва ДБР. 
 
Як відомо, після проведення ХарківПрайду місцева поліція затримала трьох чоловіків. Вони разом з ультраправими молодиками влаштували сафарі на учасників маршу та розпилювали сльозогінний газ у бік правоохоронців. Згодом суд відправив одного з них до СІЗО на два місяці. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter