За три місяці зафіксували 62 порушення свободи слова, з них 9 пов’язані з карантином

Дата: 07 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У першому кварталі 2020 року в Україні зафіксували 62 випадки порушень свободи слова. 

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації. 

Порушення зафіксовано в 17 регіонах країни. Найбільше їх зафіксували в Києві (15), і по шість випадків – на Одещині, Полтавщині та Херсонщині. У першому кварталі утиску своїх прав більше зазнали журналісти (29 осіб), ніж журналістки (27), у 17 випадках – не визначено.

За аналогічний період 2019 року експерти зафіксували більше випадків порушень свободи слова – 72, з яких 49 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Цьогоріч експерти зафіксували:

  • 43 випадки фізичної агресії проти працівників медіа;
  • 31 перешкоджання законній журналістській діяльності;
  • дев’ять випадків юридичного тиску (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано шість випадків).

Також зафіксували шість випадків побиття та п’ять випадків погроз, крім того, по чотири – у категоріях “доступ до публічної інформації” та “кіберзлочини”. Також зафіксовано два випадки непрямого тиску (стеження за журналістами) та один випадок пошкодження майна журналістів.

Експерти ІМІ звертають увагу на тенденцію закритості та вибірковості щодо журналістів з боку Офісу президента, органів влади, органів місцевого самоврядування. Крім того, ІМІ зафіксував дев’ять випадків порушень прав журналістів під час дії карантину – заподіяння тілесних ушкоджень та недопуски на заходи місцевої влади.

“На Хмельниччині журналістці NewsOne, яка знімала сюжет щодо продажу медичних масок у торговельному закладі, наклали гіпс на руку після нападу продавця масок”, – розповіли про один з випадків в ІМІ.

Експерти стверджують, що місцева влада, користуючись запровадженими обмежувальними заходами у зв’язку з карантином, неправомірно не допускала журналістів на засідання міськрад та райрад.

Так, у Кривому Розі, щоб мінімізувати ризики поширення коронавірусу, на засідання міської ради не пустили представників місцевих медіа, але муніципальному ЗМІ дозволили поставити камеру в залі. Також на Львівщині знімальну групу телеканалу “Перший західний” зачинили в магазині під час знімання сюжету про дотримання карантинних заходів.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в цих випадках перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Водночас він зауважує, що обмеження фізичної присутності є одним з карантинних заходів, передбачених законом, проте застосування і впровадження таких заходів мають відбуватися за визначеною законом процедурою, а не свавільно за усними розпорядженнями керівників місцевих органів. 

“Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Впровадження карантину врегульовано законодавством України, і органи влади не мають перевищувати передбачені цими нормами повноваження”, – зазначив Алі Сафаров.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter