З кінця травня минулого року вдалося розшукати 8 тисяч зниклих безвісти – Котенко

Дата: 06 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З кінця травня 2022 року завдяки роботі Секретаріату уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, вдалося знайти вісім тисяч українців. Ще сім тисяч людей перебувають у розшуку.

Про це в ефірі “Українського радіо” повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти Олег Котенко.

За його словами на сьогодні в реєстрі є понад 23 тисячі прізвищ, але необхідно розібратися, чи дійсно всі ці люди є зниклими безвісти за особливих обставин.

“Багато з тих, кого ми розшукували, живі, вони перебували в полоні”, – додає Котенко.

В Секретаріаті уповноваженого називають значно меншу цифру зниклих безвісти близько 7 тисяч осіб: це і військові, і цивільні, і ті, хто зникли з 2014 року.

“Ми приймаємо всі заявки. Коли ми будемо на 100% розуміти, що людина перебуває в полоні і буде на це доказова база – відео та фото – ми тоді всю інформацію передаємо до Координаційного штабу з поводження з полоненими, щоби вони далі займалися звільненням цих людей. Буває так, що людина зникла безвісти, і ніхто не розуміє, де вона. А після обміну полоненими такі люди повертаються додому. Було знайдено 8 тисяч осіб з кінця травня”, – зазначає уповноважений. 

Котенко додав, що з окупованої території вдалося забрати понад 1,5 тисячі тіл загиблих.

Він також розповів, що у кожному регіоні запроваджена інституція уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, де працюють помічники, психологи, юристи.

“Є кол-центри, гарячі лінії, куди щодня надходить безліч дзвінків. Ці лінії також працюють і в зворотному напрямку, повідомляючи якусь нову інформацію рідним. Працює аналітичний відділ, який обробляє базу даних, переглядає російські телеграм-канали, інтернет-ресурси, де пропагандисти вихваляються своїми “досягненнями”. І знаходить таким чином людей”, – додав посадовець.

Нагадаємо, 2 травня в Україні запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. 

Для того, щоб рідні отримали витяг з реєстру, який підтверджує статус зниклого, вони мають внести до нього всю наявну в них інформацію про ту чи іншу особу. Зокрема, до реєстру вноситимуть: ПІБ, місце та дату народження, сімейний стан, обставини та час зникнення, прикмети людини. Також до нього додаватимуть рішення суду про визнання осіб безвісти зниклими або померлими.

Оброблення та перевірка персональних даних триватиме місяць. Потім рідні зниклих можуть звертатися по витяг з реєстру. 

Запросити витяг можна поштою за адресою м. Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України, або ж надіславши документи на електронну скриньку pgmia@mvs.gov.ua. Надсилати треба власне запит та копії документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою.

З витягом можна звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter