Запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин: як рідним отримати витяг з нього?

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. 

Про це розповіли в МВС. 

Ілюстраційне зображення. Фото: np.pl.ua

На створення реєстру чекали з 2018 року, відколи Верховна Рада ухвалила Закон “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти”.

Цей документ серед іншого передбачав створення системи координації органів держвлади, громадських ініціатив та організацій, міжнародних партнерів заради розшуку людей. 

Втім, реєстр, який мало адмініструвати державне підприємство зі сфери управління Мін’юсту, довго не створювали, тож торік парламентарі змінили відповідального за роботу з ним на Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Координувати розшук зниклих та розв’язання інших пов’язаних з цим питань має уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, яким є Олег Котенко

Без реєстру посадовці не знали точної кількості зниклих. За словами заступника міністра внутрішніх справ Леоніда Тимченка, від початку повномасштабного вторгнення Росії таких налічували десятки тисяч, але переважну більшість із них уже знайшли. 

Нині офіційно підтверджено близько 23 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин – унаслідок воєнних дій. 

“Реєстр є повністю захищеною базою даних. Доступ до нього будуть мати визначені посадовці: представники Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти, працівники Національної поліції та Департаменту інформатизації МВС України. Картки записів формуються на основі заяв, поданих родичами зниклих до Національної поліції. А верифікацію кожної особи здійснює безпосередньо Офіс Уповноваженого зі зниклих безвісти”, – розповів про роботу реєстру Тимченко. 

Щоб отримати витяг з реєстру, родичам потрібно звернутися до МВС. Робити це слід через місяць після внесення відповідної інформації до реєстру. 

Запросити витяг можна поштою за адресою м. Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України, або ж надіславши документи на електронну скриньку pgmia@mvs.gov.ua. Надсилати треба власне запит та копії документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою. 

З витягом можна звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

Нагадаємо, що торік парламент врегулював юридичний статус зниклих безвісти в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter