За рік під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 45 медійників – “Репортери без кордонів”

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Протягом 2023 року під час виконання професійних обов’язків у світі загинули 45 працівників медіа: це менше, ніж торік, коли вбили 57 медійників. 

Про це йдеться у щорічному звіті міжнародної організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Водночас у RSF уточнили, якщо до цього додати всіх журналістів, які загинули під час цьогорічного конфлікту на Близькому Сході, зокрема в Секторі Гази, незалежно від того, чи були вони на лінії зіткнення, то це буде 56 вбитих медійників.

У звіті наголосили на тому, що в глобальному масштабі кількість медійників, убитих під час виконання ними журналістської діяльності або у зв’язку з нею, “різко зменшується протягом тривалого періоду часу”. Цьому сприяють заходи безпеки в ЗМІ, навчання та використання захисного спорядження, обережність, наслідки боротьби з безкарністю та дії міжурядових організацій.

“Робота громадських організацій, безсумнівно, також має ефект”, – заявили в RSF, вказавши на те, що кількість убитих під час виконання роботи журналістів у 2023-му — найменша із 2002 року, коли він сягав 33.

Найбільше медійників загинули 2012-го та 2013 року – понад 140 журналістів – здебільшого через війни в Сирії та Іраку.

Нинішнього року в зонах бойових дій під час виконання професійних обов’язків загинули 23 журналісти. Більшість із них, 17 – на Близькому Сході, зокрема 13 — у Газі. Всього в регіоні в збройних конфліктах загинуло 63 журналісти, з них 56 — у Газі.

Вперше за останні п’ять років у зонах воєнних дій було вбито більше журналістів, ніж загалом у мирних регіонах, зазначили в RSF.

Ув’язненими через професійну діяльність залишається 521 медійник, минулого року їх було 569.

Цього року до трійки країн з найбільшою кількістю незаконно ув’язнених медійників увійшла Білорусь, приєднавшись до Китаю та М’янми. Влада Лукашенка тримає за ґратами 39 працівників медіа.

У китайських в’язницях утримують 121 представника медіа.

Зменшення кількості ув’язнених журналістів частково можна пояснити зменшенням кількості журналістів у в’язницях Ірану (менше на 24) і Туреччини (менше на 23).

“Якщо ці дві країни не потрапили до трійки “найсуворіших тюремників”, це не означає, що журналісти там не сидять у в’язницях: одним із методів переслідування в цих країнах є повторне ув’язнення медійників. У 2023 році до в’язниці потрапили 43 турецьких та 58 іранських журналістів”, – пояснили в RSF.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з початку повномасштабного вторгнення, за рік та сім місяців, Росія скоїла 536 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Такі дані наводить Інститут масової інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter