За перший тиждень українці подали понад 10 тисяч заявок на відновлення пошкодженого житла

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

За перший тиждень роботи програми державної допомоги на відновлення пошкодженого внаслідок російського вторгнення житла українці подали 10 440 заяв про виплату допомоги.

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Ivor Prickett for The New York Times

Через великий ажіотаж у перший день роботи програми система дала збій, утім надалі про проблеми не повідомляли. 

Із загальної кількості заяв 56% стосуються допомоги на відновлення квартир, 43,4% – приватних будинків та менш як 1% – інших житлових приміщень. Регіонами, де заяв подали найбільше, є Харківщина (3554 заяви), Київщина (2852), Миколаївщина (870), Донеччина (688) та Херсонщина (649).

Тепер спеціальні комісії при органах місцевого самоврядування мають опрацювати заяви та почати безпосереднє обстеження житла. Станом на 17 травня таких комісії в Україні створили вже 108.

В уряді раніше наголошували, що нині йдеться про виплати на відновлення житла, яке зазнало незначних пошкоджень, наприклад, де треба замінити вікна, двері або ж відремонтувати покрівлю. 

Отримати допомогу мають право всі громадяни України, чиє житло пошкоджене внаслідок бойових дій і яке можна відновити. 

Втім, пріоритет віддаватимуть: 

  • учасникам бойових дій;
  • людям з інвалідністю внаслідок війни; 
  • ветеранам війни; 
  • членам сімей загиблих військових;
  • мобілізованим; 
  • багатодітним родинам; 
  • людям з інвалідністю І та II груп;
  • батькам – вихователям дитячого будинку сімейного типу, опікунам та піклувальникам, прийомним батькам та патронатним вихователям;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Важливо, що взяти участь у програмі не зможуть ті люди, які вже відремонтували житло. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури закликає українців, чиї помешкання постраждали, зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого житла, щоб у майбутньому претендувати на частину репарацій від Росії.

Соціологічні опитування показують, що майже всі українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина. Якщо ви плануєте повідомити про пошкоджене чи знищене майно, то прочитайте спеціальну інструкцію про те, як це зробити через “Дію”.

Нагадаємо, що понад мільйон українців лишилися без даху над головою через війну. Деякі міста внаслідок російського вторгнення припинили своє існування. 

Орієнтовний загальний обсяг інвестицій, необхідних для відновлення завданих росіянами руйнувань, сягає більш ніж трильйона доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter