Українці почали масово подавати заявки в програму “єВідновлення”: у системі стався збій

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З 10 травня в Україні стартувала програма “єВідновлення”, у межах якої громадянам, чиї помешкання постраждали внаслідок російської збройної агресії, надаватиметься грошова компенсація. Наразі через велику кількість заявок система перевантажена.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Фото: Pexels

“Заявок уже тисячі, і система перевантажена. Наші технічні команди вже працюють над недоліками й усунуть їх упродовж найближчого часу. Тож, якщо вам ще не вдалося скористатися послугою, не хвилюйтеся, спробуйте зайти в застосунок пізніше”, – йдеться в повідомленні.

Відомо, що наразі йдеться про виплати на відновлення житла, яке зазнало незначних пошкоджень і яке ще не було відремонтоване. Наприклад, для заміни вікон, дверей, ремонту покрівлі.

В Офісі Омбудсмана України уточнили, що скористатися послугою можуть усі громадяни України, чиє житло пошкоджене внаслідок бойових дій і підлягає відновленню.

Однак пріоритет віддаватиметься учасникам бойових дій, людям з інвалідністю внаслідок війни, ветеранам війни, членам сімей загиблих військових, мобілізованим, багатодітним родинам, людям з інвалідністю І та ІІ групи, батькам – вихователям дитячого будинку сімейного типу, опікунам та піклувальникам, прийомним батькам та патронатним вихователям, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Подати заяву на допомогу за програмою “єВідновлення” можна на порталі чи в застосунку “Дія”. Для цього слід відкрити спеціалізований рахунок “єВідновлення” в одному з банків – учасників програми, а потім подати заяву на компенсацію.

Згодом така можливість буде в ЦНАПах, у нотаріусів та в управліннях соцзахисту.

Отриману заяву розгляне спеціальна комісія, створена місцевою владою, яка обстежить пошкоджене майно, зафіксує руйнування та визначить суму компенсації. Термін розгляду заяви та ухвалення рішення становитиме не більш ніж 30 календарних днів із дня її подання.

Важливо, що взяти участь у програмі не зможуть ті люди, які вже відремонтували житло. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури також закликає українців, чиї помешкання постраждали, зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого житла, щоб у майбутньому претендувати на частину репарацій РФ. 

Раніше ZMINA повідомляла, що компенсації надаватимуть виключно за пошкоджену або зруйновану з 24 лютого 2022 року житлову нерухомість, наприклад квартири, кімнати в гуртожитках, будинки та навіть ті об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції. Не поширюється дія закону на об’єкти, які на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованих територіях. 

Нагадаємо,  до Реєстру пошкодженого і зруйнованого житла, що визначає механізм компенсації, вже приєдналися 600 громад, які формуватимуть свою автоматичну чергу заявників на отримання житлового сертифіката.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter