Компенсації за зруйноване внаслідок вторгнення Росії житло можна буде отримати вже в травні

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Українці зможуть отримати перші компенсації за зруйноване або пошкоджене внаслідок російського вторгнення житло з травня цього року. Наразі близько 600 громад уже формуватимуть власну автоматичну чергу заявників на отримання житлового сертифіката. 

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань організації держвлади Олена Шуляк.

Соледар на Донеччині. Колаж з фото Maxar за 1 серпня 2022-го та 10 січня 2023-го

“17 березня Президент України підписав закон про компенсації українцям за зруйноване внаслідок війни житло. Документ почне діяти через два місяці, тому перші компенсації українці можуть отримати вже в травні. За цей час органи місцевого самоврядування повинні створити комісії при кожній громаді, які будуть організаційно й технічно допомагати людям, які звертатимуться за компенсацією”, – йдеться в повідомленні.

До Реєстру пошкодженого і зруйнованого житла, що визначає механізм компенсації, вже приєдналися 600 громад, які формуватимуть свою автоматичну чергу заявників на отримання житлового сертифіката.

Українці зможуть самостійно обрати населений пункт, а також тип ринку нерухомості (вторинний чи первинний), де використають сертифікат для купівлі житла.

Раніше ZMINA повідомляла, що компенсації надаватимуть виключно за пошкоджену або зруйновану з 24 лютого 2022 року житлову нерухомість, наприклад квартири, кімнати в гуртожитках, будинки та навіть ті об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції.

Не поширюється дія закону на об’єкти, які на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованих територіях. 

Якщо ви плануєте повідомити про пошкоджене чи знищене майно, то прочитайте спеціальну інструкцію про те, як це зробити через “Дію”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter