За перший квартал 2021 року в Україні зафіксували 50 випадків порушень свободи слова – ІМІ

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні за перший квартал 2021 року зафіксовано 50 випадків порушень свободи слова, утиску зазнали 22 журналісти та 18 журналісток у 17 регіонах країни. 

Про це свідчать дані моніторингу “Барометр свободи слова”, проведеного Інститутом масової інформації.

Джерело: pixabay.com

З усіх зафіксованих випадків 36 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Протягом аналогічного періоду минулого року було зафіксовано 62 випадки порушень свободи слова, переважно це також була фізична агресія – 43.

У категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” в першому кварталі нинішнього року зафіксовано 23 випадки (за аналогічний період минулого року – 31). 

Також у 2021-му сталося сім випадків побиття журналістів (за аналогічний період минулого року – шість).

Ключові тенденції року у сфері свободи слова – це фізична агресія та закритість місцевої та судової влади, вважають експерти ІМІ.

Зокрема, у січні відбувалися масові системні недопуски журналістів на сесії Запорізької міської ради, через що представники преси навіть пікетували будівлю міськради.

У лютому фіксувалися випадки тілесних ушкоджень – постраждало п’ятеро журналістів. Їх кусали, били до черепно-мозкової травми, ламали пальці, вони отримували подряпини та синці, було пошкодження ноги.

Інциденти траплялися переважно під час збору інформації: наприклад, перевірки закладів харчування, репортажу про безакцизну торгівлю цигарками, спробах зафіксувати порушення карантинних вимог.

У березні представники судової гілки влади неправомірно не допускали журналістів на відкриті судові засідання. Особливо це стосувалося резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу.

Так, ІМІ зафіксував чотири випадки недопуску на судові засідання, зокрема, Печерського та Дарницького районного судів Києва.

Також з початку року мали місце сім випадків обмеження доступу до публічної інформації (минулого року – чотири), по три – погроз, пошкодження майна журналістів та кіберзлочинів, два випадки юридичного тиску та по одному – непрямого тиску та цензури.

Найчастіше права журналістів порушували місцева влада, приватні особи та судова влада.

Загалом порушення свободи слова стались у 17 регіонах України. Лідерами є Київ та область – 13 випадків. На другому місці за кількістю порушень Запоріжжя – шість випадків, на третьому – Одещина та Хмельниччина (по чотири випадки).

Джерело: imi.org.ua

Детально про методологію моніторингу можна прочитати тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міністерство внутрішніх справ України 26 березня подало на розгляд Кабміну проєкт змін до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу, в якому до переліку злочинів, за які передбачено кримінальну відповідальність, пропонується додати “переслідування”. 

Офіційно зміни пояснюють боротьбою проти домашнього та статевого насилля, однак формулювання виписані так, що під кримінал може потрапити будь-хто. Існує загроза, що під ударом можуть опинитися журналісти, які часто, особисто чи телефоном, задають політикам і чиновникам незручні питання.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter