За останні 7 років розрив у зарплатах жінок і чоловіків в Україні скоротився на понад 7%

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні за останні 7 років гендерний розрив оплати праці скоротився на 7,4%.  Мінекономіки розробило Національну стратегію щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року, яку найближчим часом має прийняти уряд.

Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України, міністерка економіки Юлія Свириденко.

Фото з відкритих джерел

Як свідчать дані Держстату за 2021 рік, у 2015 році жінки заробляли на 26% менше за чоловіків, тоді як у 2021-му – на 18,6%.

Національна стратегія щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці, розроблена Мінекономіки, затверджує принцип рівної оплати праці за аналогічну роботу або працю рівної цінності незалежно від статі. За порушення цього принципу роботодавцем працівник може подати до суду.

За словами міністерки, уряд розвине систему державних і приватних дитячих садочків, а для дітей старшого віку – такі організації, як “Пласт”, Українська академія лідерства тощо, щоб люди поєднували сімейне і професійне життя.

Після перемоги Україна має стати країною без бар’єрів та без упереджень. Національна стратегія щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці – лише один з інструментів переходу нашого суспільства на нові стандарти. Ми маємо мотивувати наших жінок та дівчат повертатися додому та разом відбудовувати Україну“, зазначила посадовиця.

За її словами, поділ на батьків-жінок і батьків-чоловіків зникне на рівні законів, оскільки батьки обох статей повинні бути однаково залучені до виховання спільних дітей.

Нагадаємо, перше глобальне дослідження нерівності доходів чоловіків і жінок, проведене Центром публічної політики Індійського інституту менеджменту у 2021 році в 45 країнах, показало, що жінки не заробляють стільки ж, скільки й чоловіки у жодній країні світу.

Раніше ZMINA повідомляла, що 30 червня поточного року в США Верховний суд округу Лос-Анджелес розпочав розгляд справи зі звинуваченням компанії Walt Disney у нерівній оплаті праці жінок і чоловіків. У позові стверджується, що за вісім років жінки-співробітниці компанії заробили на $150 мільйонів менше, ніж їхні колеги-чоловіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter