Громадянського журналіста Рустема Шейхалієва етапували до Красноярського краю

Дата: 01 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язня, громадянського журналіста та учасника справи “другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір” Рустема Шейхалієва етапували до в’язниці Єнісейська в Красноярському краї.

Про це “Кримській солідарності” повідомила його дружина Сурія Шейхалієва.

Рустем Шейхалієв. Джерело: Кримська солідарність

Жінка 26 квітня отримала електронного листа від чоловіка, в якому той повідомив, що з 25 квітня перебуває в Єнісейську. До цього тиждень він пробув у СІЗО Красноярська.

Про те, як проходив етап, чоловік не розповів.

“Сказав, що після прибуття до Єнісейська в нього забрали всі особисті речі, поклали їх у каптерку. Видали тюремну робу, в якій він там ходитиме там”, – уточнила Сурія.

Раніше громадянський журналіст Осман Аріфмеметов у листі, якого він написав своїй матері під час етапу, розповідав, що 18 березня 2024 року його, Шейхалієва та інших ув’язнених вивезли із СІЗО №3 Новочеркаська. Деякий час Рустем перебував разом з ними.

Наступного дня вони вже були у Воронежі, потім приїхали до Самари й зрештою – до Челябінська. Весь цей час із політв’язнями практично не було зв’язку. Скільки часу витрачено на дорогу і скільки вони провели в Челябінську – сім’ям незаконно засуджених кримських татар невідомо.

Нагадаємо, що всіх фігурантів справи затримали 27 березня 2019 року в Криму в мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя, коли в десятках будинків кримських татар одночасно відбулися наймасовіші обшуки.

Через величезний обсяг матеріалів правоохоронці розділили кримінальну справу з 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних. Майже всі затримані – громадянські журналісти чи громадські активісти.

За вироком Південного окружного військового суду від 24 листопада 2022 року Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а цивільних журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. Перші чотири роки вони проведуть у в’язницях, потім усіх переведуть до колонії суворого режиму.

Підсудні винними себе не визнали й вважають своє переслідування політичним.

1 лютого 2024 року апеляційний військовий суд міста Власиха залишив вирок кримським політв’язням без зміни.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в січні 2024 року тюремні медики в РФ відмовилися госпіталізувати Рустема Шейхалієва до лікарні після огляду.

16 січня чоловік планував узяти участь у засіданні з розгляду апеляційної скарги на вирок через відеоконференцзв’язок із СІЗО №3 Новочеркаська. Однак під час засідання в нього почалася сильна кровотеча з носа. Його відвезли до медсанчастини, але потім повернули до камери.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter