За неповний рік вже близько 300 тисяч українців звернулися до лікарів зі скаргами на ментальне здоровʼя

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

За сім місяців 2024 року близько 300 тисяч українців звернулися зі скаргами на ментальне здоровʼя до лікарів первинної ланки. 

Про це розповіли у МОЗ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Ryan Kellman/NPR

Найбільше людей, а саме понад 117 тисяч, скаржились на відчуття тривоги, нервування та напруженості. Слідом йдуть скарги на порушення сну (понад 76 тисяч), психологічні симптоми та інші скарги (понад 47 тисяч). 

Також звертались пацієнти з пригніченим настроєм (понад 16 тисяч), гостра реакція на стрес (понад 11 тисяч) та порушення пам’яті (понад 10 тисяч). 

Понад 8 тисяч людей повідомили, що почали зловживати тютюном, й понад 5 тисяч людей заявили про роздратованість, злість та відчуття чи поведінку “старої людини”. 

Понад 11 тисяч скарг були пов’язані із дитячою поведінкою. 

Нагадаємо, що торік серед українців запит на психологічну допомогу збільшився майже вдвічі. З 2022 року від 30 до 60% усіх звернень до лікарів були пов’язані саме зі скаргами на ментальне здоров’я. 

По психологічну допомогу звертається лише один з півсотні, втім, експерти ВООЗ оцінюють кількість українців, яким через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, у 10 мільйонів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter