Лише один з пів сотні українців звертається по психологічну допомогу – МОЗ

Дата: 09 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Попри те що половина опитаних українців готова говорити про стрес та його подолання з психологом, а ще чверть – із сімейним лікарем, на практиці лише один з пів сотні звертається по психологічну допомогу. 

Про це розповіли в МОЗ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: MSF

Посадовці поділилися результатами дослідження, що проводили у вересні та в межах якого опитали 113 тисяч людей, з яких 43 тисячі є отримувачами послуг, а майже 70 тисяч – надавачами. 

Із січня до серпня 2023-го загалом 9,1 тисячі лікарів первинки надали психологічні послуги понад 51 тисячі унікальних пацієнтів. Найбільше тих, хто звертається по допомогу, у Дніпропетровській (10 452), Полтавській області (6 344) та Києві (3 832).

Посадовці звітують, що щомісяця кількість охочих отримати психологічну допомогу зростає, тому від 30 до 60% усіх звернень до лікарів після лютого 2022-го були пов’язані саме зі скаргами на ментальне здоров’я. 

“Це не лише про зміну настрою, сон, тривожність. Це й про фізичні симптоми, які не мають пояснень, хоча результати обстежень нормальні”, – пояснює сімейна лікарка зі Львова Софія Настишин

Нагадаємо, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилося на психологічному стані українців та українок. Торік більш ніж половина опитаних розповіли про погіршення психічного стану, а найбільше ця проблема зачепила мешканців деокупованих та прифронтових територій, зон бойових дій, старших, менш забезпечених, тих, кому довелося розділитись із сім’єю, та тих, хто втратив близьких на війні.

За оцінками ВООЗ, приблизно десяти мільйонам українців через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter