МОЗ: Торік серед українців запит на психологічну допомогу збільшився майже вдвічі

Дата: 03 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році запит на отримання психологічної допомоги серед українців зріс майже вдвічі. 

Про це розповів міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко

Пацієнт сидить у коридорі психіатричної лікарні в Краматорську. Фото: AP Photo/Vasilisa Stepanenko

З початком повномасштабного російського вторгнення українські посадовці запустили кілька проєктів, що у підсумку мають допомогти створити нову культуру ставлення до ментального здоров’я серед українців. 

Велика війна серйозно позначилась на психологічному стані громадян, тож від 2022 року, як звітували у МОЗ, від 30 до 60% усіх звернень до лікарів були пов’язані саме зі скаргами на ментальне здоров’я. 

“Більш ніж 320 тисяч пацієнтів отримали психологічну допомогу на всіх рівнях у 2023 році. Загалом ми фіксуємо, що обсяг наданих послуг в цій сфері зріс вдвічі минулого року порівняно з попереднім. Ментальне здоровʼя є одним із головних викликів сьогодення у всьому світі. На рівні з бідністю, кліматичними змінами та зростанням цін”, – звітує Ляшко. 

Українські пацієнти мають змогу безоплатно отримати послуги з психологічної підтримки у більш ніж 860 медзакладах “первинки”. 

Нагадаємо, що експерти ВООЗ оцінювали кількість українців, яким через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, у приблизно 10 мільйонів. Соціологам же під час опитувань про погіршення власного психологічного стану вже говорять більш ніж половина респондентів.

Попри це за психологічною допомогою звертається лише один з пів сотні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter