За командою Bihus.Info незаконно стежили представники СБУ – Денис Бігус

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус заявив, що за командою видання стежила Служба безпеки України.

Про це він повідомив 5 лютого на ютуб-каналі проєкту, також відповідну інформацію оприлюднили на сайті Bihus.Info.

Редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені в сауні та щонайменше восьми кімнатах (будинки “Морква”, “Вишеньки”, “Хата-2”, “Хата-3”).

За словами Бігуса, “саме Департамент захисту національної державності СБУ нагнав сюди 30 людей, щоб встановити камери в наші готель і номери й навіть у лазню”, не відкинувши, що під це стеження “підклали юридичне підґрунтя”.

Бігус заявив, що правоохоронці “нахабно переступили” кордони законності, щоб “зібрати бодай якийсь компромат, бодай на когось, і отримані матеріали використали з очевидною метою – спроби дискредитації журналістів”.

На сайті Bihus.Info стверджують, що ідентифікували тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року. За операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ, і, судячи з відео, до встановлення техніки, ймовірно, залучали Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ.

У самому комплексі операція спецслужби тривала шість діб, йдеться в інформації медіа. Спершу представники СБУ під легендою замовлення корпоративу для офісних співробітників двічі впродовж 15–22 грудня 2023 року приїздили до комплексу, щоб детально оглянути номери, в які 27 грудня 2023 року заселиться редакція Bihus.Info.

Журналісти пишуть, що групу, яка оглядала заклад, очолював високий худий чоловік, який назвався “Ігорем”. Він залишив адміністрації комплексу номер телефону, який зараз відключений. Але навіть за короткий час використання цього тимчасового номера хтось устиг дати йому тег “Ігор СБУ”.

Редакція ідентифікувала в цій особі співробітника СБУ Кравченка Ігоря Борисовича. Серед телефонних тегів його постійного номера є багато позначок ДЗНД і “М”, що вказує на управління в складі Департаменту захисту національної державності, стверджують медійники.

26 грудня під приводом нібито власного корпоративу до комплексу прибули 30 людей на чолі з Кравченком. Частина з них привезла великі валізи, в яких, на думку редакції, привезли необхідну для встановлення техніку. Того ж вечора група з великими валізами виїхала з комплексу. Пересувалися вони на синьому автомобілі Volkswagen Caddy, такі самі використовує оперативно-технічне забезпечення СБУ, пише Bihus.Info.

Решта людей на чолі з Кравченком лишилася в комплексі до ранку 27 грудня. Серед них журналісти впізнали Євгена Олександровича Коноваленка, який регулярно заходить усередину ДЗНД. У 2020 році чоловік подавав декларацію як співробітник СБУ, але зараз її видалили з публічної частини реєстру через війну. На запитання редакції, хто наказав йому брати участь в операції стеження за журналістами, Коноваленко не відповів.

Водночас редакція вказала на жінку, імовірно на ім’я Юлія, яка також була з групою в заміському комплексі й теж постійно з’являється біля ДЗНД. Редакція відзначила її тут три дні поспіль у січні-лютому 2024 року. Коли представники редакції поставили їй запитання про незаконне шпигунство, жінка зачинилась у кав’ярні, пишуть журналісти.

Вже глядачі Bihus.Info в чоловікові на фото нижче впізнали Садовника Тараса Вікторовича. За даними джерел редакції, а також його телефонних тегів, чоловік не так давно перевівся з СБУ Хмельниччини до Києва, а саме – до ДЗНД. Садовник на дзвінки не відповів, пишуть журналісти.

Пізніше, 27 грудня, окрім Bihus.Info, в комплекс заселилися кілька осіб, пов’язаних з Ігорем Кравченком. Як випливає з камер безпеки комплексу, вони мали здійснювати зовнішнє спостереження за редакцією під час її корпоративу.

Після виїзду Bihus.Info з комплексу, ввечері 28 грудня, в більшість номерів, де перебувала редакція, заїхала інша група чоловіків. Кімнати для неї бронював інший “Ігор”. Телефонний номер, з якого він дзвонив, виявився “одноразовим” і лише на дві цифри відрізнявся від тимчасового телефону Ігоря Кравченка. Зараз він відключений.

Редакція зазначила, що в цій групі чоловіків, яка, ймовірно, приїжджала забирати приховану техніку, був щонайменше один з тих, хто раніше відвідував “корпоратив” із Кравченком. Окрім кімнат, ця група теж побувала і в сауні.

1 січня 2024 року до комплексу повернулася третя група, кажуть медійники. Вона заїхала у дві кімнати над сауною, які забронював і оплатив 28 грудня “Ігор номер два”. Він намагався орендувати їх на 28 грудня, але не зміг через бронь сторонніми людьми, пишуть журналісти.

Докази встановлення техніки в різних номерах журналісти зафіксували під час власного розслідування. У будинках, стилізованих під українські хатинки, приховані камери встановили у вішаки для одягу. Місце під них вирізано і в вішаках, і в стінах, йдеться в заяві Bihus.Info. 

У сауні камера, вважає редакція, була встановлена в антресолі. А в інших номерах представники Bihus.Info пригадали девайси в стелі, схожі на пожежну сигналізацію, яких пізніше, під час огляду приміщень, не виявилось.

Журналісти зазначили, що в письмовому коментарі для редакції СБУ проігнорувала питання про те, чи отримувались ухвали суду на встановлення прихованої техніки в спальні кімнати. Не прокоментували й також те, як матеріали телефонного прослуховування та відео з прихованих камер у спальнях опинилися на сайтах-сміттярках.

Водночас в СБУ зазначили, що проведений ними 17 січня 2024 року огляд комплексу не виявив ознак встановлення прихованої техніки. Того дня СБУ приїжджала до комплексу, щоб вилучити сервер, на якому містяться докази щодо тих, хто встановив приховані камери.

У СБУ також не відповіли чітко на запитання, чи існує якесь чинне кримінальне провадження щодо будь-кого з колишніх або нинішніх членів редакційного колективу, згадавши лише про кримінальне провадження поліції за статтею 307 ККУ, в якому “фігурувала одна з операторів Bihus.Info”. Водночас у СБУ не зазначили ні своєї ролі в цьому провадженні, ні дати його відкриття і закриття, ні номера. Операторці Bihus.Info не повідомлялося про підозру, її не викликали на допити в жодному провадженні за статтею 307. Також наразі не повідомляли про здійснення щодо неї НСРД, як вимагає стаття 253 КПК, пишуть журналісти.

У редакції нагадали, що деякі з опублікованих раніше телефонних розмов, за даними записаних осіб, відбулися понад рік тому. Опубліковані записи вказують, що прослуховували телефони більш ніж однієї особи.

Керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко, звільнений 31 січня 2024 року, в розмові з Bihus.Info на прямі запитання про його і департаменту участь в операції не спростовував цю інформацію і рекомендував звертатися по коментарі до голови СБУ або пресцентру, пишуть журналісти.

Зі свого боку також 5 лютого СБУ заявила, що дійсно відкрила кримінальне провадження згідно зі статтею 359 Кримінального кодексу України – незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації. У зв’язку з цим проводяться відповідні процесуальні дії, уточнили у відомстві.

У Службі безпеки дали зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в межах “протидії організованій наркозлочинності” й що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info:

“За наявною в СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачались іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники Bihus.Info”, – йдеться в заяві.

Зокрема, це одна з операторів, яка фігурувала в кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів, уточнили в Службі безпеки.

Тут також зазначили, що керівництво СБУ ухвалило “відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізувало напрями його роботи”.

Конкретики в заяві правоохоронців немає, проте очевидно, що йдеться про звільнення керівника ДЗНД Романа Семенченка.

Водночас у заяві СБУ наголосили, що “незалежні медіа є невід’ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом”. А всі співробітники СБУ повинні діяти “виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу”.

Нагадаємо, що 16 січня в мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, пройдуть тести на вживання наркотиків.

Напередодні публікації прослуховувань журналісти проєкту випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. Виявилося, що в таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій.

Згодом Бігус оприлюднив ще одне відео, де стверджував, що за командою проєкту стежили близько року.

Детальніше про тиск на журналістів, який посилився в Україні останнім часом, читайте в матеріалі ZMINA

Атаки на Bihus.info та інших журналістів: чому згадують Януковича і як не зганьбитися владі сьогодні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter