“За циганськими снами”: в Україні видали збірку поезії ромів Європи

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні видали антологію поезії ромів Європи, яку з особистого архіву склала співзасновниця Міжнародного товариства досліджень ромської культури Ілона Махотіна. Ця збірка є унікальною, оскільки до неї твори поетів Франції, колишньої Югославії, Швеції, Чехії, Словаччини та Польщі. 

Про це розповіли керівник видавництва “Друкарський двір Олега Федорова” Олег Федоров та перекладачка Аліна Рейнгард під час круглого столу “Міжнародний день ромів: єдність та стійкість в умовах війни”.

Фото: Укрінформ

Так, за межами рідних країн творчість цих поетів була доступна переважно вузькому колу національних активістів та фахівців. Тепер в Україні завдяки перекладам Рейнгард можливість ознайомитися з ромською поезією є у всіх.

“Колись, за радянських часів, коли я був студентом, мені вдалося знайти книжку, яка називалася “Пісні, народжені у дорозі”. Чому я про це розповідаю? Тому що, коли до мене звернулися з пропозицією видати таку антологію ромської поезії, я згадав про ту стару книжку, пошукав в інтернеті й не знайшов. Тобто за так багато років в Україні не відбулося ніяких подібних поліграфічних подій”, – розповів Федоров. 

Фото: Мілана Кареліна

За його словами, коли він погодився очолити цей проєкт, виникла проблема з пошуком відповідального перекладача, який міг би зробити такий якісний переклад українською. 

“Я працюю за таким принципом: треба робити так, як в оригіналі. Уся рима має бути на своєму місці. Якщо вірш без рими, але автор раптом вирішив зримувати п’ятий і десятий рядки, то ми теж будемо це робити. Книжка сповнена чудових творів, я не знаю аналогів їй. Я в захваті від того, що це вдалося надрукувати. Я всім раджу її придбати, це унікальна збірка з чудовими малюнками”, – зазначила Аліна Рейнгард.

Важливою складової книжки, як кажуть Федоров та Рейнгард, також є малюнки Ілони Махотіної. 

Наразі збірку можна придбати на сайті Yakaboo, а також під час “Книжкового арсеналу”, який відбудеться в травні.

Нагадаємо, що в середу, 3 квітня, в Ужгороді відбулася презентація онлайн-музею “Пораймос на Закарпатті”, у якому представлено експозиції однієї з найтрагічніших сторінок історії ромів – геноциду під час Другої світової війни. Творці музею переконані, майбутнім поколінням слід пам’ятати про трагічні сторінки історії, щоб такі вияви нелюдського поводження ніколи не повторилися.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter