В Ужгороді створили онлайн-музей “Пораймос на Закарпатті” про історію геноциду ромів під час Другої світової війни

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У середу, 3 квітня, в Ужгороді відбулася презентація онлайн-музею “Пораймос на Закарпатті”, у якому представлено експозиції однієї з найтрагічніших сторінок історії ромів – геноциду під час Другої світової війни. Творці музею переконані, майбутнім поколінням слід пам’ятати про трагічні сторінки історії, щоб такі вияви нелюдського поводження ніколи не повторилися.

Про це розповіла керівниця громадської організації “Карпатська агенція прав людини “Вестед” Марія Менджул.

Роми в концтаборі. Фото: Пораймос на Закарпатті

За її словами, ідея створення такого музею виникла ще 2001 року, проте збір та опрацювання інформації щодо тих трагічних подій Другої світової війни зайняли дуже багато часу. Зокрема, ромські діячі збирали інформацію про переслідування ромів в Ужгородській, Чопській, Берегівській та інших громадах Закарпаття.

“Було надзвичайно складно знайти й зібрати свідчення тих, хто пережив це. Минулого року місцеві ромські організації також створили карту, на якій позначили населені пункти, у яких були зафіксовані факти фізичного та психологічного насильства щодо ромської національної меншини. Є також аудіогіди по місцях памʼяті, щоб прослухати історію того, що там відбувалося. Окремо є розділ документів та книг, які зібрали з архівів та відкритих джерел”, – розповіла Менджул.

“Відвідувачі” віртуального музею зможуть ознайомитися з пʼятьма тематичними відеоекспозиціями:

  • “Становище ромів в Закарпатській області між двома світовими війнами”;
  • “Життя ромської громади напередодні трагедії – Пораймосу”;
  • “Пораймос на Закарпатті під час Другої світової війни”;
  • “Пам’ять та визнання Пораймосу на Закарпатті”;
  • “Пораймос та ромські музиканти”.

Також для прослуховування доступні інтерв’ю-розповіді очевидців Пораймосу та їхніх нащадків у Закарпатті (цей розділ має назву “Рефлексії минулого”).

Крім того, на сайті містяться аудіогіди про життя ромів та трагедію Пораймосу в містах Закарпаття і документи з фондів Закарпатського обласного архіву, фотографії та історичні праці про Пораймос.

“Ознайомлення з відеоекспозиціями, відеоінтерв’ю очевидців та їх нащадків, документами та аудіогідами дозволить вам дізнатися про історію, культуру та становище ромів до Другої світової війни, про утиски та обмеження прав ромів, що мали всі ознаки геноциду”, – кажуть творці музею.

Нагадаємо, що у вересні минулого року в Національному історико-меморіальному заповіднику “Бабин Яр” відбулося відкриття мультимедійної документальної виставки “Бабин Яр: Дзеркала смерті”. У ній порівнюють злочини тоталітарних режимів під час Другої світової війни та сучасної Росії на території України.

Читайте також: Минуле і теперішнє: що сталося з ромами під час Другої світової війни та що відбувається зараз

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter