За чотири місяці повномасштабної війни Росія скоїла понад 400 злочинів проти журналістів в Україні – ІМІ

Дата: 26 Червня 2022
A+ A- Підписатися

За чотири місяці повномасштабної війни російська армія скоїла 413 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації.

Джерело: pexels.com

Станом на 24 червня росіяни вбили 33 журналістів, з них вісім – під час виконання професійних обов’язків; 14 медійників отримали поранення.

Щонайменше 15 журналістів зникли безвісти – це Дмитро Хилюк, який зник на Київщині під час російської окупації, та 14 журналістів з Маріуполя.

25 медійників загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів не під час виконання ними журналістських обов’язків.

Протягом червня загинули троє журналістів, які стали на захист України у Збройних силах України. Це тернопільський журналіст Віталій Дерех, мукачівський фотограф і відеограф Роман Жук, військовий кореспондент, автор та ведучий програми для військових “Рекрут.UA”, колишній керівник “Армія FM”, військовослужбовець Олексій Чубашев.

Українські та іноземні журналісти продовжують потрапляти під російські обстріли: таких випадків ІМІ зафіксував 21 за чотири місяці війни – переважно у Київській, Запорізькій, Чернігівській, Миколаївській, Харківській, Луганській і Донецькій областях. Серед постраждалих – працівники Voxpot (Чехія), Громадського, ТСН, AFP (Франція), Радіо Свобода, Freedom, ТСН, ВВС (Велика Британія), Суспільного, ICTV, “Настоящего времени”, TRT World (Туреччина), CNN (США), “Дому”, Заборони, ERR (Естонія), Postimees (Естонія), Welt (Німеччина), Bild (Німеччина).

Поранення з 25 лютого 2022 року отримали 14 українських та іноземних журналістів – від контузії до ампутацій кінцівок.

Окупанти продовжують погрожувати українським журналістам, надсилаючи листи з погрозами на електронні скриньки. Таких випадків з початку повномасштабного наступу ІМІ зафіксував 58. Медійникам погрожують допитами, ув’язненням, блокуванням сайтів. 

Причому, якщо спочатку окупанти фізично погрожували – приходили додому до журналістів чи до їхніх батьків, то зараз тиск відбувається здебільшого в інтернет-просторі.

Росіяни продовжують знищувати українське мовлення на тимчасово захоплених територіях та вмикають свою пропаганду у Херсонській, Луганській, Донецькій, Харківській і Запорізькій областях.

Станом на 24 червня щонайменше 214 телерадіомовників, онлайн та друкованих медіа різного рівня – загальнонаціональних, регіональних та місцевих – повністю або частково припинили діяльність через бойові дії та окупацію. Це медіа Запорізької, Херсонської Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської та Чернігівської областей.

Серед злочинів росіян – обстріли журналістів, телевеж, офісів медіа, блокування доступу до сайтів українських медіа у РФ та окупованому Криму, пише ІМІ.

Джерело: imi.org.ua

Нагадаємо, що в Києві відкрили фотовиставку The War Is Not Over Yet – “Війна ще не закінчилася”, присвячену журналістам та журналісткам на фронті. Експозиція працюватиме до 6 липня в парку імені Тараса Шевченка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter