“Війна ще не закінчилася”: у Києві відкрили фотовиставку про журналістів та журналісток на фронті

Дата: 23 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві 23 червня відкрили фотовиставку The War Is Not Over Yet – “Війна ще не закінчилася”, присвячену журналістам та журналісткам на фронті.

Експозиція працюватиме до 6 липня в парку імені Тараса Шевченка, передає кореспондентка ZMINA.

Фото: Національний музей Революції гідності

Виставка розповідає про медійників і медійниць, завдяки яким світ знає правду про війну Росії проти України. Серед них є загиблі, поранені, ті, що були під обстрілами, перебували чи перебувають у полоні росіян. Про героїв експозиції розповіли на відкритті їхні колеги.

Фото: Національний музей Революції гідності

Журналістка, кореспондентка телеканалу “Україна 24” Анастасія Блищик розповіла про свого нареченого – журналіста й військовослужбовця Олександра Махова. Він загинув біля Ізюма на Харківщині 4 травня 2022 року. Чоловік багато років працював на телеканалах “Україна” та “Україна 24”, з 2014 року розповідав про війну на Сході України. Воював у лавах ЗСУ з 2015 року, після демобілізації повернувся до роботи в ЗМІ.

Вів подкаст “Воєнкор”, проводив тренінги для військових кореспондентів. У жовтні 2021 року почав працювати на телеканалі “Дом”. У перший день повномасштабного вторгнення повернувся на фронт як військовослужбовець. Мав позивний “Журналіст”. У квітні йому виповнилося 36 років.

За словами Блищик, Олександр під час своєї служби не тільки захищав українців від російської агресії, а й знімав відео на мобільний для майбутнього документального фільму і писав. Вона прочитала кілька записів журналіста про передову та його побратимів.

Фото: Національний музей Революції гідності

На відкритті виставки був кореспондент “Радіо Свобода” Марʼян Кушнір. 11 березня 2022 року він зазнав контузії внаслідок російського ракетного удару в Баришівці на Київщині. Останні місяці чоловік працює у Харківській та Донецькій областях.

Він наголосив на тому, що журналісти, які розповідають про війну з найгарячіших точок, свідомо обрали цей шлях.

“Ми знали, що не всі з нас повернуться. Не думаю, що варто зараз плакати через наші втрати. Закінчиться війна, ми усвідомимо, поплачемо, і будемо рухатися далі, розвиватися і розвивати нашу журналістику”, – сказав він.

Фото: Національний музей Революції гідності

Головна редакторка онлайн-видання “Українська правда” Севгіль Мусаєва розповіла про свого одногрупника, американського журналіста Брента Рено, який загинув 13 березня 2022 року в Ірпені на Київщині. Того дня він разом із колегою знімав евакуацію мешканців міста. Машину медійника розстріляли росіяни, Рено отримав смертельне поранення в шию.

Мусаєва наголосила на тому, що попри загибель журналіста, кадри про війну в Україні, які він знімав, побачить увесь світ.

“Його колеги, всі ми, зробили все можливе для того, щоб це сталося. Я думаю, що ми будемо вражені цією роботою. Це дуже важливо, щоб світ побачив правду про те, що переживають цивільні люди в Україні”, – сказала журналістка.

Ведучі церемонії відкриття виставки Юрій Макаров і Ольга Сніцарчук. Фото: Національний музей Революції гідності

Є в експозиції розповідь про фотожурналіста Макса Левіна, який загинув 13 березня під Києвом разом з військовим Олексієм Чернишовим, фіксуючи наслідки російського вторгнення. Його історію розповіли фотограф Олексій Фурман та режисер Петро Цимбал. За власним розслідуванням організації “Репортери без кордонів”, чоловіків стратили російські військові, ймовірно, після допиту та тортур. Цьогоріч журі Премії імені Георгія Гонгадзе відзначило Макса Левіна спеціальною відзнакою “За визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії та відвагу”.

Після завершення виставки в Києві її представлять у Боярці Київської області – рідному місті Левіна.

Організатори виставки: Український ПЕН, Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, Національний музей Революції гідності, Львівський медіафорум, Премія імені Георгія Гонгадзе за сприяння Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації та Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень.

Станом на 21 червня 2022 року за даними Інституту масової інформації, в Україні було відомо про 33 загиблих українських та закордонних журналістів. 8 з них загинули під час виконання професійних обов’язків; 25 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань.

Щонайменше 13 журналістів отримали поранення, щонайменше 15 зникли безвісти.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росія вже скоїла понад 300 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter