За час вторгнення слідчі відкрили 239 проваджень через застосування росіянами касетних снарядів

Дата: 04 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну слідчі розпочали 239 кримінальних проваджень за фактами застосування російськими військами касетних боєприпасів.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Найбільше таких фактів на Харківщині (145 проваджень), Миколаївщині (41) та Херсонщині (21), втім, перший випадок застосування такої зброї зафіксували в Охтирці на Сумщині. Сталось це на другий день повномасштабного вторгнення, а гатили росіяни по дитячому садку.  

За останній місяць російська армія двічі обстріляла цивільну інфраструктуру міст Донеччини, внаслідок чого загинули 9 людей, двоє з яких були дітьми 10 та 12 років. 

Росіяни застосовують всі типи касетних снарядів, які призначені для реактивних систем залпового вогню, насамперед для “Урагану”, “Смерчу” та “Торнадо-С”, а також для тактичного ракетного комплексу “Точка”.

Найбільш кричущим випадком застосування касетних боєприпасів проти цивільних в ОГП називають обстріл залізничного вокзалу в Краматорську 8 квітня 2022 року. Тоді випущена росіянами балістична ракета з комплексу “Точка-У” забрала життя щонайменше 53 людей, а 135 отримали поранення.

Наслідки обстрілу вокзалу у Краматорську. Фото: Wojciech Grzedzinski fo The Washington Post
Загалом внаслідок використання касетних снарядів росіяни вбили 201 цивільного, а ще 553 поранили.

Нині у більшості із 239 кримінальних проваджень вже встановили підрозділи, що здійснювали пуски ракет. Зокрема, встановили підрозділ, який дислокувався на території Ізюмського району і мав на озброєнні “Точку-У”.

Нагадаємо, що торік правозахисна організація Human Rights Watch випускала доповідь, у якій стверджувала, що з квітня по вересень 2022 року ЗСУ могли обстрілювати окуповане росіянами місто Ізюм та його околиці ракетами з тисячами протипіхотних мін ПФМ-1. Невдовзі українські правозахисники зробили спільну заяву, у якій розповсюдження подібних тез назвали підживленням російської пропаганди. 

Використання протипіхотних мін не завжди злочинне. Детальніше про це можна прочитати за посиланням

Фотографія обкладинки: Anatolii Stepanov/AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter