З Росії вдалося повернути шестирічну дівчинку, батьки якої тривалий час перебували в полоні окупантів

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З Росії до України вдалося повернути шестирічну Анну-Марію. Батьки дівчинки – військові, потрапили в полон у Маріуполі, захищаючи місто від російської армії.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Дмитро Лубінець

Так, після визволення з полону мати дівчинки звернулася до Офісу Уповноваженого з проханням посприяти поверненню її доньки. Працівникам секретаріату українського Омбудсмана вдалося повернути дитину додому.

“В українських дітей майбутнє може бути щасливим тільки зі своєю родиною на рідній землі. І нещодавно це сталося з дівчинкою Анною-Марією, яку силами нашого Офісу вдалося повернути в Україну з території РФ. Нині сім’я в повному складі перебуває в Україні та щаслива, що вдалося возз’єднатися”, – зазначив Лубінець. 

Він також додав, що попри спекуляції, підміну понять та втрату причинно-наслідкових зв’язків російською стороною, яка щодня поширює пропагандистські матеріали, Україна продовжує виконувати свою роботу і на кожен “вкид” має правдиву відповідь.

Фото: Дмитро Лубінець

В Офісі Уповноваженого нагадали, що в разі зникнення дитини українці можуть звертатися на гарячу лінію секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за номером 0-800-50-17-20.

Раніше ZMINA писала, що, щоб вивезти українських дітей з тимчасово окупованих територій України, росіяни погрожують батькам позбавленням батьківських прав та залякують їх. А дітям з інтернатних закладів змінюють законного опікуна на свого. 

Нагадаємо, що під час війни на Сході України, а згодом і повномасштабного вторгнення росіяни перемістили з тимчасово окупованих територій до РФ велику кількість українських дітей. Правозахисники стверджують, що Росія неодноразово порушувала інтереси депортованих дітей, а також заперечувала їхні права на ідентичність, сімʼю та об’єднання з нею, освіту, доступ до інформації тощо.

За даними Європарламенту, кількість незаконно депортованих до Росії українських дітей може сягати від 16 до 300 тисяч. Євродепутати враховують, що вивозити українських дітей росіяни розпочали ще 2014 року – з часу окупації Криму та частини Донецької й Луганської областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter