Росія порушує права депортованих дітей на ідентичність, сімʼю, освіту та доступ до інформації – звіт ОБСЄ

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Під час війни на Сході України, а згодом і повномасштабного вторгнення, росіяни перемістили з тимчасово окупованих територій до РФ велику кількість українських дітей. Правозахисники стверджують, що Росія неодноразово порушувала інтереси депортованих дітей, а також заперечувала їхні права на ідентичність, сімʼю та об’єднання з нею, освіту, доступ до інформації тощо.

Про це йдеться у новому звіті Організації з безпеки та співробітництва у Європі, підготовку якого ініціювали у березні 45 країн–учасниць ОБСЄ у рамках Московського механізму для розслідування депортації дітей з окупованих Росією територій України.

Фото: Reuters

Відомо, що РФ, як держава-окупант та сторона, що воює, зобовʼязана забезпечувати захист цивільного населення, зокрема дітей та членів їхніх сімей. Місія виявила, що деякі випадки евакуації росіянами дітей з зони бойових дій відповідають Міжнародному гуманітарному праву, інші випадки евакуації без згоди та тривале переміщення є порушенням. Подекуди такі дії також можна вважати серйозними порушеннями та воєнними злочинами. Зокрема, йдеться про примусове переміщення або депортацію. 

Точна кількість депортованих дітей досі залишається невизначеною, однак факт такого масового переміщення не заперечують ні українська, ні російська сторони.

Так, трьома найпоширенішими “підставами” для організованого переміщення росіянами дітей з тимчасово окупованих територій є так звана евакуація з міркувань безпеки, передача дітей з метою усиновлення чи удочеріння, а також тимчасове перебування у так званих “таборах відпочинку”. Незалежно від форми розміщення українських дітей, їх постійно піддають впливу російських інформаційних кампаній, які часто є частиною цілеспрямованого перевиховання. 

У звіті, серед порушених прав українських дітей, відзначають також і право на відпочинок, дозвілля, гру, дозвілля та участь у культурному житті та мистецтві, а також право на думку, совість і релігію, право на здоров’я та право на свободу та недоторканність.

Росія, як зазначається у доповіді, не робить жодних кроків задля повернення українських дітей, а навпаки, створює різні перешкоди для сімей, які прагнуть отримати своїх дітей назад. Зокрема, країна ігнорує зобовʼязання створення обовʼязкових механізмів для відстеження депортованих дітей, встановлення їхнього місця перебування та сприяння репатріації або воззʼєднанню з сімʼями. Це також є порушенням гуманітарного права та посилює тяжкість цих злочинів.

ОБСЄ визнала, що невиправдане тривале перебування українських дітей на території РФ чи захоплених територіях або необґрунтовані логістичні перешкоди порушують зобов’язання сприяти возз’єднанню родини й суперечать принципам єдності сім’ї.

Насамкінець у звіті наголосили, що такі дії РФ як депортація або примусове переміщення населення можуть бути визнані злочином проти людяності. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба схвально висловився про звіт ОБСЄ щодо примусового вивезення українських дітей з окупованих територій в інші окуповані регіони України та до Росії. 

“Висновки звіту потужні: дії Росії називають воєнними злочинами й злочинами проти людяності. Наполягаю на тому, що Росія має повернути наших викрадених дітей і відповісти за свої дії”, – написав він.

Раніше ZMINA писала, що вперше Московський механізм щодо російського вторгнення активували на початку березня 2022 року, а влітку знов активізували його для розслідування наслідків вторгнення РФ в Україну.

У березні 2023 року 45 держав–членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) ініціювали використання так званого Московського механізму для розслідування депортації дітей з окупованих Росією територій України.

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter