45 країн ОБСЄ ініціювали розслідування викрадення росіянами українських дітей – Кулеба

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Сорок п’ять держав–членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) ініціювали використання так званого Московського механізму для розслідування депортації дітей з окупованих Росією територій України.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

“Вітаю ініціювання 45 країнами ОБСЄ Московського механізму для розв’язання проблеми насильницького переміщення українських дітей Росією”, – написав міністр у Twitter.

Він додав, що Україна потребує рішучих спільних дій, щоб зупинити цю геноцидну практику, повернути дітей в Україну та забезпечити притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, за офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter