З початку року 255 українок почали лікувати безпліддя держкоштом

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

З початку поточного року 255 українських пацієнток безоплатно почали лікувати безпліддя. 

Про це розповіли у МОЗ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Pexels

Цьогоріч на цей напрям у бюджеті заклали понад 1,87 мільярда гривень. За ці кошти планують провести 30 тисяч циклів лікування. 

В Україні з труднощами зачаття дитини стикаються 12–15% пар, втім, лікування безпліддя потребує допоміжних репродуктивних технологій, що є недоступними для багатьох українських сімей через високу вартість. 

“Забезпечити демографічну стійкість — непростий виклик для країн у всьому світі. В Україні ситуація значно ускладнюється триваючою повномасштабною війною… Сподіваємось, до кінця року ці показники зростатимуть, все більше українських родин, які потребують такого лікування, звертатимуться до законтрактованих медзакладів за сучасними і якісними послугами, завдяки чому на світ зʼявиться ще більше маленьких українців”, – каже міністр Віктор Ляшко

Лікувати безпліддя нині можна вже у 15 медзакладах у 7 областях, зокрема у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Одеській, Рівненській та Чернівецькій. ZMINA розповідала, що треба зробити, щоб отримати допомогу

Кількість закладів, що лікуватимуть безпліддя, поступово збільшуватимуть, бо розвиток репродуктивних технологій є одним із пріоритетів охорони здоров’я на наступні сім-вісім років. 

Право на батьківство або материнство є одним з особистих немайнових прав подружжя, закріплених у Сімейному кодексіі Статті 49, 50.

Нагадаємо, що російська агресія спровокувала найбільшу з часів Другої світової війни міграцію українців. Розрахунки експертів кажуть, що через війну населення України може скоротитися на 5 мільйонів до 2030 року, а до кінця століття – до 22 мільйонів. 

Окрім цього, робоча сила в країні до 2030 року скоротиться до 11,7 мільйона, а вже за кілька років пенсіонерів буде більше, ніж тих, хто працює. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії народжуваність в Україні впала на рекордні 28%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter