З початку повномасштабного вторгнення загинув 61 журналіст – ІМІ

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 518 злочинів проти журналістів та свободи слова в Україні. Серед них – убивства та поранення журналістів, закриття медіа, підрив телевеж, кібератаки та поширення пропаганди. Станом на 6 червня загинув 61 медійник, серед них 10 журналістів загинули під час виконання своєї професійної діяльності.  

Про це керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук повідомила під час пресконференції 6 червня, передає кореспондентка ZMINA.

Катерина Дячук додала, що росіяни обстріляли 16 телевеж. Вона переконана, що Росія цілеспрямовано вчиняє атаки на сферу медіа, щоб створити інформаційний вакуум і журналісти не могли доносити до людей та світу правдиву інформацію про війну, яку розпочала Росія. 

У травні ІМІ зафіксував новий випадок викрадення – Ірини Левченко, журналістки, яка була на пенсії.

“Зазвичай викрадали журналістів, які працювали, а зараз дійшло до того, що викрадають журналістів на пенсії. Тобто окупанту не вигідно, щоб будь-яка людина, яка може впливати на свідомість громадян, була в професії чи була дотичною до інформаційного спротиву на окупованій території”, – сказала Катерина Дячук.

Вона підкреслила, що, заходячи на ту або іншу територію, окупанти мали із собою списки громадських активістів та журналістів:

Ми фіксували такі випадки в Мелітополі. Окупанти знали, де живуть або проживали журналісти, і приходили до них додому або до будинків їхніх батьків. Тобто в них заздалегідь були підготовлені списки”.

За словами Дячук, від початку вторгнення в Україні закрилося 233 засоби масової інформації. Здебільшого це відбувалося на окупованих територіях або на територіях, де проходили бойові дії. Деякі видання або телеканали були змушені зачинитись у зв’язку з економічними причинами.

Зараз у журналістиці не вистачає професіоналів, оскільки багато медійників або пішли захищати Україну, або виїхали за кордон. І для нас це теж новий виклик”, – зазначила Дячук.

Нагадаємо, у травні ІМІ зафіксував 11 злочинів проти свободи слова, з них чотири вчинила Росія проти медіа і журналістів. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter