Із 2024 року трансплантації та лікування від безпліддя фінансуватимуться державою

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України затвердив програму медичних гарантій на 2024 рік. Вона зосередиться на відновленні здоров’я й людського потенціалу. Держава спрямує на реалізацію програми 158,8 мільярда гривень. Це на 16 мільярдів гривень більше, ніж торік. 

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя України.

Фото: Depositphotos

Програма охоплюватиме всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану й високоспеціалізовану допомогу, екстрену, паліативну допомогу й медичну реабілітацію. А також медичну допомогу дітям до 16 років і допомогу під час вагітності й пологів.

Загалом у програмі медичних гарантій на наступний рік передбачено 44 пакети послуг, серед яких три нові:

  • лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro);
  • лікування дорослих і дітей методом трансплантації органів;
  • лікування дорослих і дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Ставка за напрямом лікування безпліддя становитиме 60 324 грн за один повний цикл. До нього застосовуватимуть коефіцієнти відповідно до використаного методу запліднення яйцеклітини, а також повноти циклу. 

Пріоритетом залишається охорона материнства й дитинства. За одним з найвищих тарифів у програмі медичних гарантій оплачуватиметься неонатальна допомога. У 2024 році тариф переглянуть, розмір оплати залежатиме від складності випадку.

Для центрів трансплантації НСЗУ сформувала два окремі пакети. Перший передбачає фінансування органної трансплантації, другий – покриття пересадок кісткового мозку. Держава водночас забезпечуватиме як лабораторний, так і післяопераційний супровід пацієнтів. 

Усі операції з трансплантації оплачуватиме держава незалежно від їхньої кількості. 

Також особливу увагу приділять психологічній допомозі. Зокрема, діятиме пакет психологічної підтримки на первинному рівні, впроваджений 2022 року, і буде збільшений тариф на стаціонарну психіатричну допомогу, який також залежатиме від складності випадку. Крім того, продовжать надавати психіатричну допомогу мобільними мультидисциплінарними командами, триватиме створення й функціонування центрів ментального здоровʼя.

Нагадаємо, що в лютому цього року Кабінет Міністрів вніс зміни до відповідної постанови, дозволивши центрам трансплантації використовувати спеціальні звукові та світлові сигнальні пристрої синього кольору під час доставляння органів. Нині операції з пересадки органів проводять у 32 медичних закладах. 

Читайте також: Від трьох і більше врятованих життів. Як я став посмертним донором всього за 10 хвилин

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter