ЮНЕСКО планує окремий моніторинг в Криму

Дата: 24 Січня 2021
A+ A- Підписатися
Виконавча рада ЮНЕСКО планує моніторити ситуацію в тимчасово окупованому Криму у сферах компетенції організації. Це важливо для захисту прав і свобод населення та охорони культурної та природної спадщини. 
 
Про відоповідне рішення під назвою “Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)” на своїй фейсбук-сторінці повідомила заступниця глави МЗС України Еміне Джеппар.
 
Штаб-квартира ЮНЕСКО у Парижі

Це вже дванадцяте рішення, яке виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила за ініціативи української сторони.

Перед ухваленням такого рішення Генеральний директор організації представив доповідь, яку підготували на основі інформації Секретаріату ЮНЕСКО, міжнародних організацій-партнерів ЮНЕСКОі Управління в Верховного Комісара ООН з прав людини, ОБСЄ, Ради Європи, Amnesty International. та української сторони.
 
Документ констатує подальше погіршення ситуації в Криму в усіх сферах компетенції ЮНЕСКО та наводить конкретні факти грубих порушень прав і свобод, насамперед українців і кримських татар, фундаментальних принципів і норм ЮНЕСКО, зокрема з питань забезпечення освітніх і культурних прав, перешкоджання вільному поширенню інформації та діяльності ЗМІ, численних випадків переслідувань і незаконних арештів журналістів.
 
Автори документу наголошують на руйнівних діях окупаційної влади стосовно об’єктів української культурної спадщини в Криму, що реально загрожують збереженню їх універсальної культурної і історичної цінності та автентичності.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter