Єврокомісія готує закон про захист журналістики від державного впливу та стеження

Дата: 12 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Європейська комісія готує законодавство для європейських ЗМІ, що має на меті захистити журналістику від державного впливу та стеження.

Про це пише Politico, яке має в розпорядженні відповідний проєкт закону.

Джерело: pexels.com

Закон про свободу медіа, який планується оприлюднити вже найближчим часом, може дати ЄС нові інструменти для посилення гарантій проти державного контролю над громадськими та комерційними ЗМІ, який стає можливим через політичні призначення в наглядових радах і приховане фінансування через рекламу.

Згідно із запланованими правилами, медіаорганізації мають оголошувати, хто ними володіє прямо чи опосередковано, і вказувати акціонерів.

Розробники законопроєкту переконані, що така ясність є “вирішальною” для читачів і глядачів, щоб визначити й зрозуміти потенційні конфлікти інтересів. Водночас це є необхідною умовою “активної участі в демократії”.

У повідомленні йдеться про те, що законопроєкт є відповіддю Єврокомісії на дедалі більші загрози свободі ЗМІ в Європі. Зокрема, Угорщина і Польща посилили зусилля з контролю над ЗМІ.

За даними міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”, свобода преси також погіршилася в інших європейських країнах. Наприклад, у Греції – країні ЄС із найнижчим рейтингом щодо свободи преси. Там розгорівся скандал після того, як стало відомо про прослуховування телефонів журналістів з боку її Національної розвідувальної служби.

Водночас кілька країн ЄС досі не мають національних правил захисту журналістів від стеження, а ЗМІ від державного контролю, йдеться в документі.

Нові правила можуть дати юристам у всьому ЄС набагато сильніший арсенал для притягнення до відповідальності європейських урядів – членів союзу, пишуть журналісти.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 30 серпня 2022 року Верховна Рада в першому повторному читанні підтримала законопроєкт “Про медіа”. У другому читанні документ мають розглянути протягом найближчих після ухвалення двох тижнів.

Закон “Про медіа” є одним із ключових документів, ухвалення яких необхідні для початку перемовин про вступ України до ЄС. Президент Володимир Зеленський планує підписати його в грудні.

Розробники проєкту закону запевнили, що його нову редакцію скерують до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації Євросоюзу щодо медійної реформи в Україні. Попри це текст закону спричиняє постійні суперечки в медійному середовищі.

Так, на думку уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, законопроєкт має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Детальніше про полеміку критиків і прихильників указаного законопроєкту читайте за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter