Мовний омбудсман закликав доопрацювати законопроєкт про медіа

Дата: 31 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Законопроєкт про медіа, ухвалений Верховною Радою в першому читанні, має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, повідомляється на сайті мовного омбудсмана.

Тарас Кремінь. Джерело: фейсбук-сторінка мовного омбудсмена

До тексту ухваленого нардепами в першому читанні документа є застереження з боку українського суспільства, частини народних депутатів України та представників медіасередовища, тому між першим і другим читанням він повинен бути “суттєво вдосконалений”, сказав Кремінь.

За його словами, будь-який законопроєкт “повинен насамперед враховувати особливості національного законодавства”.

Тож дискусії з європейськими партнерами не мають стати “дискримінаційними для національних інтересів”, зауважив він.

“Українська мова завжди була і буде залишатися носієм української ідентичності. Будь-які спроби звузити сферу її функціонування можуть завдати втрат для української державності”, – наголосив він.

Мовний омбудсман закликав народних депутатів бути максимально конструктивними під час ухвалення відповідних рішень в процесі обговорення цього документа до другого читання.

Він висловив сподівання щодо того, що в остаточній версії “всі чутливі складові проєкту закону будуть прибрані”.

Нагадаємо, що 30 серпня 2022 року Верховна Рада в першому повторному читанні підтримала законопроєкт “Про медіа”. У другому читанні документ мають розглянути протягом найближчих після ухвалення двох тижнів. 

Закон “Про медіа” є одним із ключових документів, ухвалення яких необхідні для початку перемовин про вступ України до ЄС. Президент Володимир Зеленський планує підписати його в грудні. 

На думку експертів, документ має один з найвищих показників відповідності серед євроінтеграційних законів. Зокрема, редакція першого читання від 2020 року відповідала європейським вимогам на 85% і була схвалена представництвом ЄС.

Розробники проєкту закону запевнили, що його нову редакцію скерують до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації Євросоюзу щодо медійної реформи в Україні.

Детальніше про полеміку критиків і прихильників указаного законопроєкту читайте за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter