Єврокомісія хоче продовжити тимчасовий захист для українських біженців у ЄС

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Єврокомісія планує продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які перебувають на території Європейського Союзу. Це й надалі забезпечить українцям притулок, роботу та можливість отримувати соціальні послуги.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Урсула фон дер Ляєн. Джерело: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

“Ми забезпечили їм доступ до житла, охорони здоров’я, ринку праці та багато іншого. Це була відповідь Європи на поклик історії. І тому я з гордістю повідомляю, що Європейська комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців в Європейському Союзі. Підтримка України триватиме”, – зазначила вона.

Президентка Єврокомісії додала, що від початку повномасштабної війни щонайменше 4 мільйони українців знайшли притулок у країнах ЄС.

За її словами, цього року в бюджет заклали 12 мільярдів євро на допомогу з виплати зарплат і пенсій. Також нарощується виробництво боєприпасів, щоб допомогти задовольнити нагальні потреби України.

“Але ми також дивимося в майбутнє, тому ми запропонували додаткові €50 мільярдів протягом чотирьох років на інвестиції та реформи. Це допоможе створити майбутнє України, щоб відбудувати сучасну та процвітаючу країну”, – сказала фон дер Ляєн.

Директиву ЄС про тимчасовий захист активували, щоб прийняти біженців з України, які рятувалися від війни. Вона мала діяти до березня 2024 року, але тепер її хочуть продовжити.

Нагадаємо, віцепрезидентка Єврокомісії Дубравка Шуїця заявила, що країни, які приймають українських біженців, зокрема такі як Польща та Німеччина, мають пристосуватися до того, що українці залишаться там на довгі роки, навіть після закінчення війни.

Раніше ZMINA повідомляла, що за даними Євростату, станом на кінець березня 2023 року в Європі громадяни України становили 98% отримувачів тимчасового захисту. З них майже половина (47%) – це дорослі жінки віком 35–64 років, 35% – діти, 18% дорослі чоловіки.

Найбільше наших громадян залишаються у Німеччині (1 067 755 осіб – це 27% від усіх біженців у Європі), Польщі (976 575 осіб – 25%) та Чехії (325 245 осіб – 8%).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter