Українські біженці залишаться у приймаючих країнах навіть після закінчення війни – Єврокомісія

Дата: 26 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Країни, які приймають українських біженців, зокрема такі як Польща та Німеччина, мають пристосуватися до того, що українці залишаться там на довгі роки, навіть після закінчення війни. 

Про це заявила віцепрезидентка Єврокомісії Дубравка Шуїця.

Дубравка Шуїця. Фото: European Parliament

“Ключова проблема полягає в тому, що ці сім’ї думають, що повернуться додому наступного дня після війни. Але вони ще не повернуться додому. Їхні школи зруйновані, їхні будинки пошкоджені, їхні робочі місця втрачені. Мушу сказати це відверто, я сама пережила війну в Хорватії в колишній Югославії”, зазначила вона.

Шуїця у Єврокомісії відповідає, серед іншого, за права дітей на європейському рівні. Вона закликала жителів Європи не припиняти підтримки українців, які потребують допомоги. 

“Ми не повинні проявляти ознаки втоми, це не вихід. Ми повинні зробити все можливе – на рівні Європейського Союзу, а також на рівні держав-членів, таких як Німеччина, – щоб допомогти українським дітям, які втекли, почуватися як вдома”, підсумувала віцепрезидентка.

Нагадаємо, що Європейська комісія продовжить ще на один рік правила приймання і надання захисту українським біженцям. Ці правила дають українцям право на роботу, житло, освіту, медичну допомогу в країнах ЄС. Крім того, громадяни, які повернуться до України, не втрачатимуть статусу тимчасового захисту в європейських країнах.

Правила будуть продовжені принаймні до березня 2024 року. 

Крім того, українські біженці, які отримали тимчасовий захист в ЄС, але повернулися додому, можуть знову приїхати до країн Євросоюзу, якщо умови не дозволяють їм залишатися в Україні взимку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter