ЄС продовжить статус захисту для українських біженців на рік

Дата: 10 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Європейська комісія продовжить ще на один рік правила приймання і надання захисту українським біженцям. Ці правила дають українцям право на роботу, житло, освіту, медичну допомогу в країнах ЄС. Крім того, громадяни, які повернуться до України, не втрачатимуть статусу тимчасового захисту в європейських країнах.

Про це заявила єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон.

Фото: Голос Америки

Правила будуть продовжені принаймні до березня 2024 року. Це буде зроблене рішенням Єврокомісії, окреме рішення країн ЄС у цьому разі не потрібне.

Йоганссон зазначила, що сьогоднішні напади на українські міста показали важливість солідарності з Україною.

Вона також звернулася до тих українців, які хотіли б зараз повернутися до України, і нагадала, що для цього їм не потрібно відмовлятися від статусу тимчасового захисту в ЄС. Натомість потрібно просто повідомити місцеву владу про своє повернення. Єврокомісарка наголосила, що якщо цим людям пізніше знову доведеться виїжджати з України, їм завжди будуть раді в ЄС.

Відомо, що невдовзі після початку повномасштабної російської війни проти України країни в ЄС запустили директиву для приймання біженців. Спочатку правила діють протягом одного року, але можуть бути продовжені ще на два роки. 

Тим, хто шукає захисту в ЄС, не потрібно проходити тривалу процедуру надання притулку. Крім того, українці мають прямі права на соціальні виплати, освіту, житло та дозвіл на роботу.

За словами Йоханссон, близько 4,2 мільйона українців у ЄС зараз перебувають під тимчасовим захистом.

Раніше ZMINA писала, що Кабінет Міністрів уточнив порядок отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Громадяни, які виїхали за кордон через війну, зможуть отримувати субсидії на своє житло в Україні.

Нагадаємо, що більшість українців, які через повномасштабну війну виїхали до Польщі, Чехії та Румунії, планують повернення до України. Наймобільнішою групою біженців залишаються люди віком від 26 до 45 років. Це пов’язане, з одного боку, з більшою рішучістю в пошуках безпеки за межами власної країни, а з іншого – з необхідністю захистити дітей від загрози з боку російських військ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter