Понад половину біженців у Польщі, Румунії та Чехії планують повернутися до України

Дата: 26 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Більшість українців, які через повномасштабну війну виїхали до Польщі, Чехії та Румунії, планують повернення в Україну.

Про це свідчать результати дослідження настроїв українських біженців.

Фото: УНІАН

Зокрема, у Польщі про наміри повернутися до України говорять 58% українців, що виїхали. Ще 30% збираються лишитись у Польщі на довший період, а 12% хочуть переїхати до інших країн.

У Чехії про наміри повернутися до України кажуть 56% опитаних. 24% збираються лишитися в Чехії довше, 20% – планують виїхати до іншої країни.

У Румунії відсоток тих, хто планує повертатися до України, становить 54%. Лишатися в Румунії поки мають намір 28%, ще 18% збираються виїхати до іншої країни.

Примітно, що наймобільнішою групою біженців залишаються люди віком від 26 до 45 років. Це пов’язане, з одного боку, з більшою рішучістю в пошуках безпеки за межами власної країни, а з іншого – з необхідністю захистити дітей від загрози з боку російських військ.

Серед причин вибору Польщі біженці вказують на культурну близькість (36%), наявність друзів (27%) та/або родичів (24%), а також приязне ставлення поляків до громадян України (19%). 18% біженців – висококваліфіковані працівники, утім 82% респондентів не мали досвіду роботи в Польщі. 55% кажуть про знання англійської мови щонайменше на розмовному рівні. 

Чехія також стала важливою країною для біженців попри відсутність спільного кордону з Україною. Чинники, що визначають вибір саме чеського напрямку серед біженців, дуже подібні до польських. Це насамперед рекомендації друзів і родичів (26%) та наявність друзів (24%). Більш ніж половина біженців (59%) у Чехії не знають чеської мови або знають її дуже побіжно.

У Румунії – інша ситуація. На відміну від Польщі та Чехії, біженці з України обирали Румунію передусім через членство цієї країни в НАТО (64%). Інша причина в тому, що Румунія близька до України в культурному плані (23%). Окрім того, з Румунії легко доїхати до інших європейських держав (22%). 

Тож у всіх трьох країнах українці, які виїхали туди через війну, високоосвічені та кваліфіковані, середньостатистично це жінки 35–40 років з дітьми. 

Скільки біженців планують повернутися до України, залежить від багатьох факторів. Попри те що більшість у всіх трьох країнах декларує, що хоче повернутися додому, польський експерт Ян Маліцький радить обережніше ставитися до таких цифр. 

“Історія всіх міграцій, війн і біженства показує, що людські плани ніколи не відповідають дійсності. Нинішнє дослідження показує, що аж третина планує залишитися, але залишиться більше. Цього нас вчить історія останніх двох століть. Я особисто сказав би, що може залишитися навіть половина. Коли опаде дим битв, знатимемо більше”, – стверджує він.

Однак остаточна кількість людей, які повернуться, залежить від того, наскільки тривалою буде війна і наскільки знищеною буде інфраструктура. Так, чимало людей з окупованих і зруйнованих міст уже сьогодні починають облаштовуватися на новому місці на тривалий час.

Нагадаємо, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило наймасштабнішу міграційну кризу з часів Другої світової війни. За даними ООН, через війну майже третина населення України покинула свої домівки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter