Українські біженці, які повернулися додому, можуть виїхати до ЄС на зиму – глава МВС Чехії

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Українські біженці, які отримали тимчасовий захист в ЄС, але повернулися додому, можуть знову приїхати до країн Євросоюзу, якщо умови не дозволяють їм залишатися в Україні взимку.

Про це заявив глава МВС Чехії Віт Ракушан, що головує в Раді ЄС.

Фото з відкритих джерел

За його словами, до ЄС прибуло близько 4,3 мільйона біженців, з яких приблизно п’ята частина повернулася додому. Навіть з Чехії, яка на сьогодні надала тимчасовий захист понад 450 тисячам українців, приблизно 20% повернулися до України.

“Якщо хтось виїхав до України та живе там, але до цього вже отримав тимчасовий захист в одній із країн ЄС, він має право повернутися до ЄС, якщо умови не дозволяють йому залишитися на зиму в Україні”, – сказав міністр.

За словами Ракушана, можна припустити, що, якщо люди повертатимуться, кількість біженців у Євросоюзі може зрости до п’яти мільйонів. У такому разі Чехія може прийняти максимум пів мільйона осіб.

“Я вже давно кажу, що для того, щоб мати можливість забезпечити гідне розміщення, все, що перевищує пів мільйона прибулих, – це вже велике навантаження як для системи охорони здоров’я, так і для системи освіти, але насамперед для гідного розміщення. Безумовно, не вдасться побудувати імпровізовані намети взимку, ситуація буде набагато складнішою”, – додав Ракушан.

Наразі ЄС надає тимчасовий захист до кінця березня наступного року. Єврокомісія вже домовилася про продовження ще на рік, країни-члени ЄС обговорять це питання.

Із 24 лютого Чехія видала 453 725 захисних віз біженцям. За попередньою інформацією, близько третини біженців – це діти та молодь віком до 18 років, а понад дві третини дорослих – жінки. Скільки саме біженців проживає в Чехії, достеменно невідомо.

Раніше ZMINA писала, що в Чехії про наміри повернутися до України кажуть 56% опитаних. 24% збираються лишитися в Чехії довше, 20% – планують виїхати до іншої країни.

Чехія також стала важливою країною для біженців попри відсутність спільного кордону з Україною. Чинниками, що визначають вибір саме чеського напрямку, є насамперед рекомендації друзів і родичів (26%) та наявність друзів (24%). Більш ніж половина біженців (59%) у Чехії не знають чеської мови або знають її дуже побіжно.

Нагадаємо, що мережа закордонних представництв Державної міграційної служби планує розширення в Чехії, Німеччині та Туреччині. Понад три місяці закордонні представництва для відновлення чи оформлення документів працюють у Польщі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter