ЄСПЛ закликав Саакашвілі припинити голодування: той погодився, але на своїх умовах

Дата: 11 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у рішенні під назвою “Саакашвілі проти Грузії” щодо запиту про застосування тимчасового забезпечувального заходу закликав експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі припинити голодування, а також доручив місцевій владі негайно поінформувати про стан його здоров’я та про медичні процедури, які були проведені в тюремній установі, де наразі утримують політика.

Про це повідомляє інформаційний портал “Новини Грузія”

Джерело: stopcor.org

Саакашвілі, який перебуває в ув’язненні в місті Руставі з 1 жовтня і відтоді не припиняє голодування, в ЄСПЛ представляли адвокати Тамта Мурадашвілі, Димитрій Садзаглішвілі та Бека Басілая.

“Суд з метою дотримання інтересів сторін та належного ведення справи вирішив закликати заявника (Міхеїла Саакашвілі) припинити голодування. Суд також вирішив, що уряд повинен повідомити йому (суду) про нинішній стан здоровʼя апліканта (так само як і про проведене в тюремній лікарні медичне лікування) та повинен гарантувати його безпеку під час перебування у вʼязниці й відповідне медичне лікування / обслуговування в період після припинення голодування”, – йдеться в документі.

Уряд Грузії до 24 листопада 2021 року має надати ЄСПЛ інформацію про стан здоровʼя та безпеку позивача.

Водночас, за інформацією міністра юстиції Грузії Раті Брегадзе, суд не задовольнив позову Саакашвілі, в якому він вимагав переведення до цивільної клініки. Його адвокати 10 листопада 2021 року звернулися до суду з такою вимогою: негайно перевести Саакашвілі з лікувальної установи №18 (де, за твердженням позивачів, не захищена відповідним чином безпека) до багатопрофільної цивільної клініки.

Адвокат Саакашвілі Ніко Гварамія на брифінгу повідомив, що Страсбурзький суд задовольнив вимогу щодо застосування тимчасових заходів.

“Справі Міхеїла Саакашвілі віддано пріоритет, сторонам дали певний термін для внесення позову. Розгляд справи відбудеться швидко. Вимога вжити тимчасового заходу була задоволена. Суд закликає Міхеїла Саакашвілі припинити голодування, проте цим фактом визнає, що Саакашвілі голодує”, – сказав він.

Пізніше стало відомо, що політик погодився припинити голодування, але відмовляється проходити вихід з голодування під контролем лікарів, пов’язаних з пенітенціарною службою, і вимагає надати йому можливість консультацій у медиків, які “заслуговують на довіру”. Про це сказав Гварамія в інтерв’ю грузинським ЗМІ.

Саакашвілі, який має українське громадянство, опинився за ґратами в Грузії 1 жовтня. Як переконують грузинські правоохоронці, до країни він потрапив через порт Поті, куди прибув з українського порту Чорноморськ на кораблі, завантаженому молочними продуктами. На батьківщині експрезидента заочно засудили до трьох та шести років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та в справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Також його звинувачують у розтраті бюджетних коштів і незаконному перетині кордону. Після повернення до Грузії йому висунули ще одну підозру.

Після ув’язнення Саакашвілі президент Володимир Зеленський заявив, що питанням його повернення займатимуться “всі інституції”, зокрема МЗС і посольства, які працюють в обох країнах. У відповідь на це грузинська влада говорить, що підстав для видавання експрезидента немає.

У в’язниці Саакашвілі оголосив голодування, а його адвокат заявив, що політика хочуть убити в тюремній лікарні.

Наприкінці жовтня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відвідала Саакашвілі у в’язниці. За її словами, адміністрація установи надає йому мінімальну допомогу, однак більшого зробити не може.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter