Грузинські правоохоронці розповіли, як Саакашвілі потрапив до Грузії

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Грузії офіційно висунула звинувачення в незаконному перетині кордону колишньому президентові країни та громадянину України Міхеїлу Саакашвілі.

Про це повідомили на сайті відомства. 

Затримання Саакашвілі. Фото: TV Pirveli

Правоохоронці встановили, що 28 вересня близько 23:00 корабель під назвою “Вільнюс” зайшов у порт Поті з українського порту Чорноморськ. 29 вересня о першій годині ночі з цього корабля прибув причіп, завантажений молочними продуктами, який належить компанії SCANIA. О 1:49 за тбіліським часом Саакашвілі незаконним шляхом перетнув кордон Грузії, сів у легковий автомобіль Mercedes, який його зустрічав, та поїхав. 

Слідчі кажуть, що встановили точний маршрут в’їзду та пересування Саакашвілі в Грузії, вивчили сотні відеозаписів з камер спостереження, опитали 69 осіб, які мають стосунок до справи, опрацьовували інформацію мобільних операторів та через відділ міжнародних відносин надіслали до компетентних органів України клопотання про надання правової допомоги.

“У будинках обвинуваченого проведено обшуки та вилучено докази, що мають стосунок до справи“, – повідомили у відомстві. 

За словами грузинських правоохоронців, Саакашвілі потрапив до країни через порт Поті. Фото: Google Earth

Саакашвілі опинився за ґратами 1 жовтня. На батьківщині його заочно засудили до трьох та шести років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та в справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

В ув’язненні Саакашвілі тримає голодування вже 19 днів. Лікарі рекомендують госпіталізувати колишнього президента. 

Після ув’язнення Саакашвілі президент Володимир Зеленський заявив, що питанням його повернення займатимуться “всі інституції”, зокрема МЗС і посольства, які працюють в обох країнах. У відповідь на це віцепрем’єрка Грузії Тея Цулукіані говорила, що підстав для видавання експрезидента Україні немає.

На батьківщині Саакашвілі також звинувачують у розтраті бюджетних коштів і незаконному перетині кордону. Після повернення йому висунули ще одну підозру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter