Лікар наполягає на госпіталізації Саакашвілі, який вже 10 днів голодує у в’язниці

Дата: 11 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, який вже 10 днів голодує у в’язниці, потребує термінової госпіталізації. 

Про це розповів його лікар Ніколоз Кипшидзе, передає Jam News.

Затримання Саакашвілі. Фото: TV Pirveli

Саакашвілі опинився за ґратами 1 жовтня після того, як незрозумілим шляхом потрапив на батьківщину, де його заочно засудили до 3 та 6 років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та у справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Як наголосив лікар колишнього президента Грузії, у в’язниці той голодує 10 днів, однак їжу перестав приймати раніше, а тому загальна тривалість голодного протесту може становити 14–15 днів:

“Я не знаю, як він приїхав до Грузії, але він сказав мені, що нічого не їв по дорозі, і в Батумі теж був без їжі”.

Кипшидзе вперше розповів про те, що Саакашвілі живе з таласемією – спадковим захворюванням крові, яке характеризується продукцією аномального гемоглобіну.

“При цьому захворюванні неприпустиме ніяке голодування, бо воно може викликати зміни, які не дадуть можливості повернутися до попереднього стану. Йому вже важко ходити та говорити. Якщо так триватиме, у нас не буде живого експрезидента”, – сказав він. 

У травні 2019 року президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство, якого його позбавив тодішній очільник країни Петро Порошенко. У лютому 2018-го Саакашвілі вислали з України, однак, як згодом постановив Верховний Суд, зробили це незаконно. 

Після ув’язнення Саакашвілі Зеленський заявив, що питанням його повернення займатимуться “всі інституції”, зокрема МЗС і посольства, які працюють в обох країнах. У відповідь на це віцепрем’єрка Грузії Тея Цулукіані говорила, що підстав для видання експрезидента Україні немає.

На батьківщині Саакашвілі також звинувачують у розтраті бюджетних коштів і незаконному перетині кордону. Після повернення йому висунули ще одну підозру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter