ЄСПЛ заборонив Росії екстрадувати до Білорусі учасника протестів проти Лукашенка

Дата: 03 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини заборонив Росії до 31 січня екстрадувати до Білорусі Дмитра Подлобнікова, якого тамтешня влада звинувачує у заподіянні моральної шкоди поліцейському під час мітингу.

Про це у телеграмі повідомив керівник правових програм Московської Гельсінської групи Роман Кисельов.

Джерело: prm.ua

Ми отримали 39 правило Європейського суду про тимчасові заходи – суд заборонив видачу до 31 січня! Намагаємося до всіх достукатися, щоб влада була в курсі“, – написав Кисельов.

Він додав, що Подлобніков на цей час перебуває в Росії, у СІЗО Коломни.

В Білорусі проти 25-річного Дмитра Подлобнікова порушили дві кримінальні справи – за статтями 342 (організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок) та 364 (насильство або загроза застосування насильства щодо співробітника органів внутрішніх справ). Йому загрожує до семи років ув’язнення.

Подлобнікова звинувачують у спротиві силовикам та спробі завдати ударів співробітнику міліції під час акції протесту у Жлобиному в день президентських виборів у Білорусі. За словами адвоката комітету “Громадянське сприяння” Марії Красової, Подлобніков ударив міліціонера долонею по касці.

Його затримали 9 серпня, але за три дні відпустили. Після цього чоловік виїхав на заробітки до Росії. У липні 2021 року на запит Мінська Подлобніков був затриманий в РФ.

Генеральна прокуратура РФ 24 жовтня 2021 року винесла рішення про його екстрадицію. Подлобніков оскаржив рішення про видачу, але 2 грудня Московський обласний суд відмовив у задоволенні скарги.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. Покарання білоруси отримали, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter