РФ хоче видати Білорусі учасника протестів проти Лукашенка. Там йому загрожують тортури

Дата: 29 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Росія видасть Білорусі Дмитра Подлобнікова, якого білоруська влада звинувачує в заподіянні моральної шкоди поліцейському під час мітингу.

Про це повідомляє видання “Настоящее время”.

Фото з відкритих джерел

За словами адвокатки Подлобнікова Марії Красової, її підзахисного вивезли із СІЗО до Росії, можливо, до Білорусі. За інформацією Красової, вдень він був у коломенському СІЗО-6.

Немає сумнівів, що вдома Дмитру загрожують тортури й що на нього не чекає справедливий судовий розгляд”, – сказала Красова.

Адвокатка також зазначила, що доказом у справі Подлобнікова вважається видрук прослуховування телефонних розмов його знайомих.

У документах на видавання Подлобнікова зазначено, що в Білорусі його підозрюють за статтями про грубе порушення порядку (частина 1 статті 342 КК) та насильство щодо міліціонера (стаття 364 КК).

Телеграм-канал Nexta повідомляє, що Подлобнікова затримали після акції протесту 9 серпня 2020 року в білоруському місті Жлобино. Через три доби перебування у відділі міліції його відпустили. Пізніше чоловік поїхав на роботу до Росії, де був затриманий на запит білоруської влади в травні поточного року.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. Покарання білоруси отримали, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter