ЄСПЛ визнав порушення в справі довічника Олександра Рафальського

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушення Україною статті Конвенції щодо заборони катування, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження і покарання щодо довічно засудженого Олександра Рафальського. Чоловік помер у жовтні 2016-го в Лук’янівському СІЗО.

Відповідне рішення опублікували на сайті ЄСПЛ. 

Олександр Рафальський

Олександра Рафальського звинуватили у вбивстві п’ятьох людей у 2001 році та відправили до в’язниці довічно. Правозахисники мали сумніви щодо справедливості переслідування чоловіка, адже він розповідав про катування з боку правоохоронців. Міліціянти безрезультатно змушували Рафальського обмовити себе і для цього били гумовими кийками, катували електричним струмом, стріляли над головою холостими патронами та вивозили до лісу копати собі могилу.

Проти Рафальського свідчили інші затримані, яких, за словами його матері Тамари, також змусили зробити це під тиском. Після засудження сина жінка активно домагалася перегляду його справи та навіть голодувала на знак протесту проти того, що в парламенті не хочуть розглядати в другому читанні законопроєкт, який міг би змінити ситуацію. Однак у жовтні 2016-го Рафальський помер. На той момент його смерть стала третьою в списку довічників, провину яких правозахисна спільнота бере під сумнів. 

Як встановили в ЄСПЛ, у період з 13 до 26 червня 2001 року Рафальського безпідставно поміщали в різні ізолятори в Київській області під фальшивим приводом, нібито він був безхатьком без документів. Водночас його били, душили та катували струмом, щоб отримати зізнання.  

За порушення статті щодо заборони катування ЄСПЛ присудив компенсацію в розмірі 15 тисяч євро. 

Нагадаємо, що Верховна Рада попередньо підтримала, щоб довічники мали змогу подавати звернення про зміну покарання після 10 років. Україна перебуває на першому місці серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. У країні таких налічували 1541.

Нещодавно Верховний Суд відмовився переглядати справу довічника Володимира Панасенка. Чоловіка відправили до в’язниці у вересні 2008 року, однак адвокати чоловіка та низка правозахисників уже понад 10 років вважають, що справу проти нього сфальшували.

Також цього року родичі іншого довічно ув’язненого Ярослава Мисяка попросили президента помилувати його. Чоловіка засудили до розстрілу в 1999 році, але вже чотири роки його справу переглядає суд, адже адвокати знайшли в матеріалах порушення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter