Рада попередньо підтримала, щоб довічники мали змогу подавати звернення про зміну покарання після 10 років

Дата: 04 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який має погодити з рішеннями Європейського суду з прав людини механізм звільнення довічно ув’язнених.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Reuters
ЄСПЛ уже не вперше визнає українське довічне позбавлення волі порушенням прав людини, адже засуджені фактично не мають можливості дострокового звільнення. Відбувши 20 років покарання, вони можуть лише звернутися до президента з проханням про помилування. У такому разі довічне ув’язнення можуть замінити на 25 років позбавлення волі. 

Проголосований у першому читанні проєкт визначає, що звернення про зміну покарання засуджені зможуть подавати вже після відбуття 10 років ув’язнення. 

“У такому випадку покарання у виді довічного позбавлення волі може бути замінене на покарання у виді позбавлення волі строком від п’ятнадцяти до двадцяти років”, – йдеться в документі. 

У разі остаточного ухвалення документа засудженим до довічного позбавлення волі, які на день набрання чинності законом відбули понад 10 років призначеного судом покарання, планують надати право на заміну покарання позбавленням волі на строк від п’яти до двадцяти років. Водночас загальний строк такого покарання, як наголошують автори проєкту, не має бути меншим як 25 років 

Фото: Reuters

Законопроєкт також передбачає, що під час виконання вироків суд має право вирішувати, зокрема, питання про заміну покарання у вигляді довічного позбавлення волі м’якшим. Також кримінальне провадження в суді першої інстанції, якщо там розглядають питання про заміну довічного позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів.

Водночас, згідно з підтриманими нововведеннями, у разі заміни довічного ув’язнення на позбавлення волі умовно-дострокове звільнення можуть застосувати після фактичного відбування засудженим не менш ніж трьох чвертей строку.

Нагадаємо, що Україна перебуває на першому місці серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. У країні таких налічили 1541.

Нещодавно Верховний Суд відмовився переглядати справу довічника Володимира Панасенка. Чоловіка відправили до в’язниці у вересні 2008 року, однак адвокати чоловіка та низка правозахисників уже понад 10 років вважають, що справу проти нього сфальшували.

Також уже не перший рік у парламенті лежить законопроєкт №2033а, який має впровадити механізм перегляду справ невинно засуджених. Крім того, на початку 2020-го на розгляд Ради внесли проєкт закону, який мав дозволити особам, яких до набрання чинності кодексу засудили до довічного позбавлення волі, ініціювати перегляд їхніх вироків. Однак документ зняли з розгляду в лютому поточного року. 
 
Фотографія обкладинки: Getty Images 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter