Рідні довічника Ярослава Мисяка просять президента помилувати його

Дата: 24 Березня 2021
A+ A- Підписатися

На розгляді в Комісії з питань помилування при президентові України перебуває заява від родичів довічно ув’язненого Ярослава Мисяка. Чоловіка засудили до розстрілу в 1999 році, але вже чотири роки його справу переглядає суд, адже адвокати знайшли в матеріалах порушення. 

Про це повідомляють “Ґрати”. 

До ув’язнення Ярослав Мисяк деякий час працював у Біблійному коледжі Ужгорода, а також помічником єпископа євангельських церков Закарпатської області з роботи з християнською молоддю. У 1998 році чоловіка звинуватили в потрійному вбивстві своїх рідних.

Спочатку справу скерували до суду в жовтні 1998 року, але вже в листопаді її повернули на дорозслідування, адже слідство не перевірило заяви Мисяка про тиск на нього з боку правоохоронців, які намагалися отримати зізнання. Справу повертали на дорозслідування ще раз, коли в лютому 1999-го її знову передали до суду без переконливих результатів перевірки заяв Мисяка про тиск.

Однак прокуратура подала апеляцію, а згодом обласний суд розпочав розгляд.

“Якщо ти пишеш у суд про перегляд, за цю заяву тебе просто приходили й били. Це не тільки мене, а багатьох, для профілактики. Мета цих заходів – щоб ти перестав писати, а з іншого боку, коли ти пишеш у суди всіх інстанцій, скрізь отримуєш відмови, опускаються руки. Я сказав дружині, щоб залишила мене, шукала іншу людину, ти молода і красива”, – розповідає Мисяк. 

Ярослав Мисяк разом з дружиною. Фото: “Радіо Свобода”

Процес тривав три місяці. У серпні 1999 року чоловіка засудили до розстрілу, а потім замінили вирок на довічне ув’язнення. Його рідні писали листи до правоохоронних органів, президента і політиків, щоб вплинути на ситуацію, але не отримували реакції. 

У 2015 році адвокати Мисяка подали до Ужгородського міськрайонного суду заяву про перегляд вироку за нововиявленими обставинами.

Адвокати вказували, що під час слідства Мисяку не дали ознайомитися з матеріалами справи та не взяли до уваги деякі свідчення на користь засудженого. Окрім цього, у матеріалах відсутній протокол про отримання явки з повинною Мисяка, а підпис засудженого в протоколі про роз’яснення йому прав як обвинуваченому під час призначення і проведення експертизи, ймовірно, підроблено.

Фото: “Ґрати”

Захисники поставили під сумнів і висновки трьох судово-медичних експертиз ран, які нібито були завдані знайденим саморобним ножем. Усе це, на їхню думку, призвело до ухвалення необ’єктивного вироку. Суд спочатку відмовив у перегляді, але після кількох оскаржень справу взяли до розгляду.

У серпні 2017 року її передали в Мукачівський міськрайонний суд, а Мисяка перевели в Ужгородське СІЗО, щоб він міг брати участь у всіх судових засіданнях.

Чоловік не визнає себе винним, а тому відмовився подавати відповідне клопотання до президента. У жовтні минулого року про це просили його дружина, мати і дочка.

Нагадаємо, що Верховна Рада попередньо підтримала, щоб довічники мали змогу подавати звернення про зміну покарання після 10 років. Україна перебуває на першому місці серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. У країні таких налічували 1541.

Нещодавно Верховний Суд відмовився переглядати справу довічника Володимира Панасенка. Чоловіка відправили до в’язниці у вересні 2008 року, однак адвокати чоловіка та низка правозахисників уже понад 10 років вважають, що справу проти нього сфальшували.

Фотографія обкладинки: “Ґрати” 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter